Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik: Ostaje mogućnost da se izbori i u Mostaru i ostatku države održe u prvoj polovici prosinca

07. srpnja 2020. u 17:51 0 komentara 320 prikaza
Foto: Klix

Lider SNSD-a Milorad Dodik predstavio je stavove stranke na čijem je čelu nakon današnjeg sastanka s predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a Draganom Čovićem na kojem su razgovarali o nekoliko važnih pitanja.

Kada je riječ o usvajanju državnog proračuna, Dodik je kazao kako postoji dogovor da se uđe u skraćenu proceduru da bi se Zastupnički dom Parlamenta BiH sastao ponovno u petak ovaj tjedan te da bi Dom naroda do 21. srpnja završio potpunu proceduru usvajanja proračuna. 

Kada je riječ o Mostaru, odnosno izmjenama Izbornog zakona, Dodik je rekao kako nema ništa sporno što se tiče same procedure izbora. Međutim, on podsjeća da predstavnici srpskog naroda nisu sudjelovali u razgovoru o ovom rješenju.

"Tražimo da se o statutu i odredbama statuta razgovara na poseban način, što su partneri prihvatili u smislu da se osigura konstitutivna ravnopravnost Srba, posebno na mjestu savjetnika i da se redefinira uloga Povjerenstva za gradska područja te osigura ravnopravan pristup svim povjerenstvima. S druge strane, prije izbora treba riješiti problem konstitutivnosti Srba u županiji. Ima dovoljno vremena da se to uradi", rekao je Dodik, piše Klix. 

Kada je riječ o imenovanjima direktora SIPA-e, OSA-e, RAK-a i nekih drugih institucija, Dodik je kazao kako SNSD zanima OSA i SIPA.

Na pitanje novinara je li SNSD zainteresiran za UNO, Dodik je odgovorio kako "uvijek jeste", a nije želio otkrivati koga će postaviti na poziciju zamjenika direktora OSA-e.

Lider SNSD-a dodao je kako su ostala nerazjašnjena pitanja vezana za Središnje izborno povjerenstvo. 

"SDA ne želi razgovarati o toj temi. Oni smatraju kako je to završen posao. Mi smatramo kako je to nezakonito i da će proizvesti niz malverzacija u samom procesu izbora. Namjere ovakvog izbora SIP-a su loše. Želi se preko SIP-a obračunavati s drugim pripadnicima političkih stranaka u izbornom procesu. Moramo imati u vidu da SNSD ostaje u poziciji osporavanja načina izbora SIP-a, ali mi ćemo poštivati rokove vezane za izbore. Mi smo već prijavili našu stranku na izbore, a i dalje ćemo osporavati sastav SIP-a", dodao je Dodik.

O sporazumu SDA i HDZ-a o izborima u Mostaru Dodik je kazao kako je nemoguće da se izbori u Mostaru održe u vrijeme kada su i "ovi zakonito zakazani nezakoniti izbori".

"Ostaje mogućnost da se svi izbori zajedno održe u prvoj polovici prosinca. Samo tražim da sve bude u skladu sa zakonom. Ako zakon kaže da se izbori održavaju u prvom tjednu listopada izborne godine i da je moguće prolongirati taj rok 30 dana i ne više, onda nam treba izmjena da taj rok može biti 90 dana. U svakom slučaju, mi smo spremni i zainteresirani za izbore. SNSD se dobro pripremio", rekao je Dodik.

On je rekao i kako se nikakve promjene neće dogoditi u VSTV-u dok se ne riješi status VSTV-a u skladu s Ustavom BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.