predsjednik rs

Dodik: Nikada se u RS-u neće učiti o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici

06.06.2017.
u 12:50

Nikada se neće dogoditi da se u Republici Srpskoj (RS) izučava o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Podržao je najavu ministra prosvjete i kulture RS-a Dane Maleševića, da će na teritoriji tog bh.entiteta biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput "opsade Sarajeva" ili izučavanja "genocida u Srebrenici".

- Nemoguće je da ovdje budu u uporabi udžbenici iz FBiH u kome piše da su Srbi napravili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije točno i to se ovdje neće izučavati - kategoričan je on ističući da to ne podrazumijevaju niti kriteriji OESS-a.

- Bi li Bošnjaci pristali da mi napišemo udžbenik u kojem se oni tako kvalificiraju ili netko drugi. To je izvan bilo kakve logike - rekao entitetski predsjednik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, je za četvrtak 8. lipnja najavio sastanak predstavnika stranaka vladajuće koalicije, ističući da na tom sastanku neće biti riječi o rekonstrukciji Vlade RS.

- Kada ocjenimo da treba dodati novu energiju, to će biti učinjeno, ali to nije ovaj trenutak - rekao je Dodik komentirajući spekulacije o rekonstrukciji Vlade RS-a.

Naivnim je ocijenio vjerovanje oporbje da je nestabilna vladajuća koalicija u RS-u, ističući da SNSD, DNS i SP funkcioniraju petnestak godina te da će biti riječi o priprema za naredne izbore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?