Predsjednik RS

Dodik: Nemam razlog da se zalažem da ostane sustav 'Agrokora'

Milorad Dodik
11.04.2017.
u 15:21

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ga nije briga za opstanak hrvatskog 'Agrokora' te da je „njihovo spekulantsko djelovanje na tržištu u regiji dovelo do ovakvog stanja“. 

-Nemam razlog da se zalažem da ostane sustav 'Agrokora' i prvi ću od političara reći baš me briga za 'Agrokor'. Njihov sustav je bio nerealan, ekonomski neodrživ i usmjeren na destabilizaciju tržišta – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

RS neće, kako kaže, biti servilna prema zahtjevima iz Hrvatske, ako budu dolazili u vezi sa situacijom s Agrokorom', jer je ta država znala da taj koncept nije održiv, ali je dopustila širenje te tvrtke. 

Dodik smatra i da je još nejasno što će Hrvatska poduzeti kada su u pitanju financijski problemi u 'Agrokoru', ali da je za RS važno da njeni dobavljači budu sigurni sa stanovišta plasmana i da iz tvrtki u RS-u, a koje su u sustavu hrvatskog koncerna, ne dođe do odliva kapitala.

Neće pomoći, kaže, brze odluke, niti će RS biti kolateralna šteta. Navodi i da će RS, ako bude potrebno,u slučaju 'Agrokora' učiniti sve ono što je uradila u zvorničkoj 'Alumini' i još nekim drugim poduzećima da zaštiti svoja prava i imovinu tih poduzeća.

-Mi ovdje trebamo osigurati stabilnost i u tome imamo iskustvo kao kada se to radilo s 'Aluminom', da zaštitimo poduzeća koja su ovdje, a takva smatramo sva registrirana poduzeća, pod bilo kojim imenom, pa i 'Konzum', koji egzistiraju na području RS-a- rekao je Dodik. 

Entitetski predsjednik je naveo i da rukovodstvo RS-a radi na tome da se osmisle mjere koje se mogu poduzeti u ovoj situaciji, a da hrvatski je koncern dužan dati objašnjenja, jer je „njihovo spekulantsko djelovanje na tržištu u regiji dovelo do ovakvog stanja“. 

I premijerka RS-a Željka Cvijanović najavila je da će biti održani sastanci u vezi sa stanjem u 'Agrokoru', te da Vlada čeka impute Gospodarske komore RS-a da bi znali kakvo je stvarno stanje. 

-Vlada će putem ministarstava trgovine i turizma, poljoprivrede, industrije i drugih resora, relevantnih za ovo pitanje, vidjeti koje su mjere. Postoje i brojni upitnici u vezi s mjerama koje je definirala sama Hrvatska, ali mnogi se ne slažu da je to način na koji treba rješavati taj problem. I u Srbiji postoje brojne aktivnosti da se doskoči tom problemu prije nego što bi eskalirao – rekla je Cvijanović.

Dobro je, kaže, što je ovo pitanje privuklo pažnju svih razina vlasti i da svatko želi na određeni način doprinjeti i spriječiti neku katastrofu, te da je interes RS-a da se zaštite radna mjesta, ali i da dobavljači ne budu u ozbiljnom problemu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?