dodik na vrhu

Istraživanje: Raste popularnost SNSD-a i SDS-a

'Banjaluka 21.01.2012 Milorad Dodik na press konferenciji u Palati Predsjednika
Foto: Dejan Moconja
05.11.2013.
u 11:08

Za izbore 2014. godine najveće stranke SNSD i SDS će voditi veliku bitku. Već sada su se iskristalizirala dva politička bloka koja će se boriti za naklonost birača. SNSD bi mogao sastaviti novu vladu

Da se danas održavaju izbori u Republici Srpskoj, Milorad Dodik bi zasigurno bio ponovno izabran za predsjednika ovoga entiteta jer je daleko najpopularniji političar, dok bi njegov SNSD zajedno s trenutačno vladajućim partnerima Demokratskom narodnom strankom (DNS) i Socijalističkom partijom (SP) uspio ponovno sastaviti vladu s natpolovičnom većinom u Narodnoj skupštini. Ove podatke prikupila je agencija Ipsos Strategic u posljednjem istraživanju javnog mišljenja. Uz SNSD, popularnost po ovom istraživanju raste SDS-u i DNS-u, dok, pak, Partija demokratskog progresa (PDP) i ostale manje stranke imaju značajno nižu potporu birača.

Dodikovi saveznici

Ovo istraživanje provedeno je u razdoblju od 24. do 28. listopada na području RS-a na uzorku od oko tisuću ispitanika. Unatoč ekonomskoj krizi, građani i dalje najviše povjerenja imaju u vladajući SNSD za koji bi se opredijelilo 39,2 posto ispitanika.

U odnosu na ranija istraživanja s početka godine, SNSD-u je popularnost porasla za skoro 2,5 posto što se smatra značajnim rezultatom. Druga stranka koju su najčešće građani RS-a spominjali kao izbor je SDS. Za ovu bi stranku da se danas održavaju izbori, od ukupno opredijeljenih birača, glasovalo oko 30 posto anketiranih. Po tome je ova stranka doživjela najveći skok s više od 5 posto u odnosu na istraživanje u veljači ove godine koje je provodila ista agencija Ipsos Strategic. Treća po snazi stranka, ako je suditi po istraživanju provedenom u RS-u, je DNS Marka Pavića. Ova stranka bi, po sadašnjem raspoloženju, zadržala otprilike isti utjecaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske, budući da bi im povjerenje dalo 7,5 posto birača. U odnosu na veljaču, radi se, također, o rastu popularnosti za 0,3 posto. Za razliku od vladajuće trojke, oporbeni PDP je nastavio i dalje padati na ljestvici potpore birača. Ova stranka bi, od onih koji su rekli da će glasovati, dobila potporu svega 5,4 posto birača. Taj pad je najdramatičniji od svih drugih stranaka budući da je još u veljači za ovu stranku bilo odlučno glasovati 9,5 posto anketiranih. Aktualni predsjednik RS-a je i osoba od najvećeg povjerenja. Za Milorada Dodika 17 posto anketiranih birača smatra da mu se najviše može vjerovati od političara koji inače nemaju dobar rejting. Iza njega, na drugome mjestu je potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić kojega podupire 6 posto birača. Za razliku od političke stranke, na trećem mjestu po ispitanicima Ipsos Strategica se nalazi Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a. Posve nesrazmjerno stranačkom rejtingu na četvrtom mjestu po povjerenju birača je čelnik SDS-a Mladen Bosić. Njega podupire tri posto birača.

Malo povjerenje

No, vrlo je ozbiljan pokazatelj da se ne može vjerovati nijednom političaru. Više od polovine anketiranih nije dalo nikakav odgovor. Čak 34 posto građana ne vjeruje nijednome političaru, dok čak 20 posto građana ne zna odgovor. Prema ocjeni ispitanika, najznačajnija osoba u regiji posljednjih godinu dana je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, na drugom mjestu je Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik vlade Srbije, dok je na trećem mjestu slavni tenisač Novak Đoković. Posve očekivano, građani RS-a smatraju da najznačajnije probleme ovoga entiteta predstavljaju nezaposlenost i ekonomska kriza, kao i korupcija te kriminal. Građani među značajnijim problemima navode stanje općeg siromaštva. Čak 77 posto anketiranih smatra nezaposlenost najvećim problemom s kojim se mora suočiti vlast, što je opredijeljenost koja je doživjela porast u posljednjih osam mjeseci. Na drugome mjestu problema građani su izabrali korupciju koju velikim društvenim problemom smatra više od 40 posto anketiranih. Ipsos Strategic navodi kako je indikativno da građani uglavnom nemaju povjerenje da bi političke stranke mogle riješiti probleme nezaposlenosti, korupcije, kriminala, niskog standarda i siromaštva ipak misle da bi SNSD i SDS bili najuspješnije u tome. Kada je u pitanju status RS u BiH, 21 posto građana RS smatra da bi SNSD bio najuspješniji na tom polju dok njih 13% misli da bi to najbolje radio SDS. Zanimljivo je i da najveći broj ispitanika, oko 60%, ne smatra povratak Momčila Krajišnika iz Haaga posebno važnim za promjenu političke situacije u RS.

Komentara 3

SB
sred.bosna
13:42 05.11.2013.

Dodiku , Bog dao mudrosti i zdravlja, jer je spriječio turčenje, poslije rata, Hrvata u UKINUTOJ HR HB , a program turčenja je predvodio mesić-islamski plaćenik u interesu islamske politike sa tzv domaćim judama i nudiguzima tipa komšići, zubak, jurišić,, mesar lijanovića uz potporu zelenih fratara tipa oršolić, jeleć, markešić, bojić i sl smradovi.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
11:27 05.11.2013.

Ovo samo moze biti u bosni.U govnima do grla ali zato rasizam i nacionalizam nikada slabiji...ak ovako nastave nece ubrzo imati niti za kruh -ali to ocito i zele...nek im je s srecom...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije