RAZGOVORI

Dodik i Čović danas u Banja Luci, u petak nova runda o ‘Sejdić-Finci’

Čović
28.11.2013.
u 09:07

Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a razgovarat će o političkim prilikama u BiH

Razgovori oko provedbe presude u slučaju “Sejdić i Finci” nastavit će se sutra u Sarajevu. Sastanak visokih dužnosnika sedam najjačih političkih stranaka u BiH i Europske komisije na stručnoj razini u vezi provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” okončan je u utorak navečer bez bitnih zaključaka, kao ni pomaka koji bi dali izglede da razgovori, i na kraju i dogovor bude postignut. Ispred HDZ-a BiH sastanku su nazočili Borjana Krišto i Bariša Čolak, a ispred HDZ-a 1990. Josip Merdžo. Sastanku su prisustvovali i predstavnici SNSD-a i SDS-a Boško Tomić, te Predrag Kovač i Ognjen Tadić. Izaslanstvo SBB-a na ovom su sastanku predstavljali Fuad Čibukčić i Munib Jusufović, a SDP-a i SDA Saša Magazinović i Lidija Korać, te Šefik Džaferović i Alma Čolo.

Pravo izabrati

Borjana Krišto je izjavila da HDZ BiH inzistira na tome da hrvatski narod ima svoj politički legitimitet, da ima pravo izabrati svog člana Predsjedništva BiH. Novost je da su u razgovore uključeni i predstavnici stranaka iz RS-a. Kako su i sami rekli, pozvani su od predstavnika EU-a, ali njihova uloga je bila promatračka, odnosno nazočili su razgovorima predstavnika stranaka iz FBiH. Tema sastanka u petak će biti Dom naroda. Do sada nije bilo pozitivnih iskoraka. Bošnjačke stranke i dalje ne ostavljaju mogućnost dogovora oko modela u kojem bi se Hrvatima u BiH omogućilo da im drugi ne biraju člana Predsjedništva BiH. Lideri stranaka iz Federacije BiH također ne daju optimistične izjave, tako da je dogovor još uvijek neizvjestan.

Funkcioniranje vlasti

Oko slučaja “Sejdić i Finci”, kao i svim drugim otvorenim pitanjima, političkim prilikama danas će u Banjoj Luci razgovarati predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Kako se doznaje, dvojica lidera će se dotaći svih aktualnih tema i funkcioniranja vlasti. Pred sastanak koji je planiran za idući tjedan u Pragu dvojica lidera žele razmijeniti mišljenja o svim dosadašnjim razgovorima i modelima, te nakon razgovora s drugim liderima vidjeti sve mogućnosti. Dodik je u nekoliko navrata izjavio kako je stav RS-a poznat i da se čeka dogovor unutar Federacije Bosne i Hercegovine.

Hrvatima su prava zajamčena po Ustavu, ali se ona kontinuirano krše i raznim odlukama vlasti i međunarodne zajednice oduzimaju. U pregovorima se zagovara princip da se više ne može dogoditi da jedan narod drugom ne može birati člana Predsjedništva, kao što je to bio slučaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije