Na stolu niz tema

Dodik će od Putina tražiti potporu za misiju “Althea” u BiH

putin
17.09.2022.
u 09:25

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako će na predstojećem susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o energetici, plinovodu, ali i tražiti da Rusija podrži produžetak misije “Althea” u BiH.

Dodik je nakon sastanka u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbánom rekao da ih je informirao o tome.

Rekao je da je Rusija dokazani prijatelj Republike Srpske te da će s Putinom, u okolnostima koje su dodatno otežavajuće nego ranije, razgovarati o mogućim modalitetima.

- Isključivost koju vidimo na Zapadu u pogledu “ili ste za Rusiju ili ste za nas” apsolutno treba odbaciti. Mi moramo surađivati sa svima koji žele s nama suradnju. Ako je cijena nesuradnje ultimatum, onda to nije suradnja, onda je to podaništvo i mi ne možemo na to pristati - istaknuo je Dodik.

Dodik je rekao kako će najvažnija pitanja koja će razmotriti s Putinom biti energetska te dodao da je RS jako zainteresiran da se napravi plinovod (od Srbije prema RS-u), kao i da je ruska strana odobrila taj projekt.

- Imamo zastoj u pogledu odlučivanja na razini BiH i to predstavlja ozbiljan problem. Vjerovao sam da ću moći to pitanje riješiti u Sarajevu prije puta i da ću moći proglasiti početak investiranja, ali to jednostavno nije bilo moguće - naveo je Dodik.

Ocijenio je da u Sarajevu na sve gledaju na vrlo neproduktivan i neočekivano loš način iako očekuju da dobiju plin od Rusa, a da spriječe sve što bi Rusija radila s Republikom Srpskom ili s njima.

Podsjetio je da se na proteklom summitu EU - Balkan na Brdu kod Kranja moglo čuti kako se polako postavljaju ultimatumi, ali da on misli da se one zemlje koje pristanu prihvatiti ultimatum odmah mogu proglasiti podaničkim i vrlo, vrlo ovisnim samo o jednoj strani.

Istaknuo je da će s Putinom razgovarati i o misiji “Althea” u BiH i da će mu predložiti da Rusija podrži produžetak te misije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u studenome.

Dodik je naveo kako će predložiti Putinu da se Rusija založi da se produlji ta misija jer smatra da je imala neki značaj, osim u jednom dijelu kada je pokušala napraviti neki novi pristup.

- Ali, u svakom slučaju, da se ne bi izazvale neke druge rasprave o tome, a koje žele neki o nekom ulasku BiH u NATO u nekom značajnom obujmu ili nešto slično, mislim da je najbolje da ostane “Althea” u BiH. Tako da ću i o tome

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije