Republika Srpska

Dodik: Ako se Kosovu dopusti formiranje vojske, RS se vraća izvornom konceptu Daytona

10.03.2017.
u 09:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je jučer da su nastojanja prištinskih vlasti da nasilno formiraju vojsku samoproglašenog Kosova udarac na ukupnu stabilnost u regiji.

Jači zahtjevi RS-a

Na pitanje da prokomentira ova nastojanja iz Prištine, kao i reagiranja NATO-a i SAD-a na takve najave s Kosova, Dodik je u izjavi Srni izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se NATO, SAD i drugi čimbenici sa Zapada usprotivili formiranju vojske Kosova koje predsjednik Kosova Hashim Thaçi uporno najavljuje već dulje vrijeme.

“Ako NATO i SAD ipak popuste glede toga, to će samo još više ojačati zahtjeve u RS-u da se vrati izvornom konceptu Daytona i organizaciji vojske Republike Srpske”, rekao je Dodik, napomenuvši da bi njemu kao predsjedniku Republike Srpske, koji je izložen stalnim zahtjevima da se odustane od sporazuma o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i da se vrati na koncept vojske RS-a, u toj situaciji bilo jako teško objasniti javnosti zašto se to ne bi moglo uraditi.

On je upozorio kako je očito da takozvano Kosovo pokušava koncipirati neke stvari koje su mimo relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ranijih dogovora, umjesto da pristupi realizaciji već dogovorenog koncepta zajednice srpskih općina na Kosovu.

Stabilnost regije

Ponovivši svoj raniji stav da bi cijela regija trebala ući u neku vrstu demilitarizacije, a ne dodatne militarizacije, predsjednik Republike Srpske je istaknuo kako nastojanja prištinskih vlasti da na silu formiraju vojsku Kosova, u trenutku rovite situacije, posebno u Makedoniji, pokazuju da su remetilački čimbenik za sigurnost i stabilnost regije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?