Situacija na globalnoj razini detaljno se analizira i u BiH

Dodatno bi se mogli pooštriti uvjeti za dobivanje kredita

banka, kredit
Ilustracija
30.04.2023.
u 11:30

U ovom razdoblju ne očekujemo značajno povećanje prosječnih kamatnih stopa na nove plasmane. Izvjesno je i ublažavanje inflatornih pritisaka u BiH, ali se u EU i globalno još uvijek ne mogu predvidjeti svi učinci usporavanja gospodarskih aktivnosti, kažu nam iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Da je vrijeme jeftinog novca prošlo, uvjeravamo se iz dana u dan, a proteklih dana nastavljene su negativne prognoze za korisnike kredita, a tiču se borbe protiv inflacije. Europska središnja banka već od svibnja trebala bi povećati kamatne stope, i to za četvrtinu postotnog boda, piše Večernji list BiH.

Ništa stopostotno, ali...

A isto tako tvrde da se nazire vrhunac ciklusa podizanja kamatnih stopa pa bi najavljeno povećanje moglo biti i posljednje u nekom duljem razdoblju, premda danas se ništa ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi. Ovih je dana potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos izjavio da bi banke u eurozoni zbog previranja u financijskom sustavu mogle dodatno pooštriti uvjete za dodjelu kredita, a to bi zakočilo gospodarski rast i inflaciju: "Naš je dojam da će (previranja) dovesti do dodatnog pooštravanja kreditnih standarda u eurozoni, a to će se možda u gospodarstvu očitovati u slabijem rastu i nižim stopama inflacije." Kada je riječ o situaciji u financijskom sektoru, kada je FBiH u pitanju, (po)najviše napora ulaže Agencija za bankarstvo FBiH.

- U tržišnim uvjetima i dalje mogućih značajnih poremećaja na vanjskim tržištima, ciljevi Agencije, očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog sustava, postižu se dodatnim i privremenim usmjeravanjem upravljanja rizicima i kroz upravljanje strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima izvan BiH. Uz navedena makroekonomska kretanja, donesene odluke predstavljaju dodatno usmjeravanje banaka za upravljanje rizicima promjena razina kamatnih stopa, uz istodobno poticanje kreditne aktivnosti i jačanje konkurencije na domaćem tržištu. Kako je prvobitno predviđeno odlukama iz listopada 2022. godine, privremene mjere s učincima na razine kamatnih stopa primjenjivat će se do kraja 2023. godine - naglašeno je. Pitali smo i što BiH čeka u budućnosti u kontekstu globalnih previranja.

Odmjeren pristup banaka

- U ovom razdoblju ne očekujemo značajno povećanje prosječnih kamatnih stopa na nove plasmane. Izvjesno je i ublažavanje inflatornih pritisaka u BiH, ali se u EU i globalno još uvijek ne mogu predvidjeti svi učinci usporavanja gospodarskih aktivnosti. Očekujemo odmjeren pristup banaka u upravljanju rizicima i odgovorno prilagođavanje razine kamatnih stopa i za kredite s promjenljivim kamatnim stopama, onako kako je to određeno odlukama Agencije. Agencija će nastaviti svoje djelovanje prema utvrđenim načelima, prateći globalna kretanja, dok se ne procijeni da su rizici za naše tržište umanjeni - odgovorili su za Večernji list iz Agencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije