Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Počela zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske

07. srpnja 2017. u 10:04 0 komentara 249 prikaza
Foto: Fena
Pogledajte galeriju 1/4

Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske počela je jutros u Sarajevu, a po njenom okončanju planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.  

Predviđeno je da se na zajedničkoj sjednici dviju vlada razgovara o suradnji u euroatlantskim integracijama i regionalnim inicijativama, financijama, gospodarstvu, zaštiti okoliša, energetici, poljoprivredi, turizmu, prometu i komunikacijama, odbrani, sigurnosti i pravosuđu, kao i suradnji na području obrazovanja, mladih, znanosti, kulture, sporta, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja.

Nakon zajedničke sjednice planirano je potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.  

Izaslanstvo hrvatske vlade su jutros dočekali predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministri  Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović, Marina Pendeš, Josip Grubeša, Ismir Jusko, Semiha Borovac, Adil, Odsmanović, Igor Crnadak i zamjenik ministra Mijo Krešić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je izjavio novinarima da je veliki broj materijala koji će se naći na dnevnom redu sjednice, te da će će poseban set pitanja biti vezan za europske integracije Bosne i Hercegovine i „podršku koju uživamo od prijateljske, susjedne države Hrvatske“.

Naveo je da će biti razmatran i čitav set onih pitanja koja, na neki način, opterećuju odnose u posljednje vrijeme.

- Neka od njih opterećuju odnose praktično nekoliko desetljeća neka su se pojavila u zadnjih godinu ili dvije. Tu ćemo se fokusirati, prvo, na nekoliko važnih pitanja za koja mislimo da ih možemo riješiti - otvaranje novih graničnih prijelaza, pitanje odlagališta nuklearnog otpada, pitanje prekograničnih željezničkih prijelaza i unske pruge, pitanje podrške za neke važne infrastrukturne projekte kao što je jadransko-jonski autoput, pitanje korištenja hidroenergetskih potencijala…- naveo je Zvizdić.

Zvizdić se jučer u Sarajevu sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja uoči današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Zvizdić i Plenković su razmijenili mišljenja o mnogobrojnim pitanjima koja će se naći na dnevnom redu zajedničke sjednice.

Izrazili su zadovoljstvo suradnjom i dinamikom razvoja odnosa dvije prijateljske zemlje posvećene promociji stabilnosti i prosperiteta regije. Naglasili su važnost suradnje vlada na bilateralnom, kao i multilateralnoj razini s ciljem ubrzanja euroatlantskih integracija regiona i istaknuli da održavanje zajedničkih sjednica vlada ubrzava rješavanja značajnih bilateralnih pitanja i doprinosi relaksaciji političkih odnosa u regiji.

Premijer Plenković je rekao da sama činjenica da je Vlada Republike Hrvatske u Sarajevu pokazuje opredijeljenost Hrvatske za jačanje dobrosusjedske suradnje u regiji, kao i podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.