Dobre vijesti za umirovljenike u Federaciji BiH, poznat ukupan rast mirovina

mirovine
31.01.2023.
u 09:54

Usvajanjem Proračuna FBiH za ovu godinu stekli su se uvjeti za povećanje mirovina od 11,1 posto u Federaciji BiH.

Prema riječima Mustafe Trakića, predsjednika Saveza udruga penzionera Zeničko-dobojske županije, mirovine u siječnju će biti uvećane, a čija isplata počinje 6. veljače.

– Mi smo dobili informaciju kako će Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje sve pripremiti za povećanje siječanjskih mirovina, a preduvjet je bio usvajanje Proračuna FBiH za 2023. godinu. Umirovljenici će dobiti ček za mirovinu i poseban ček na kojem će biti povećanje od 11,1 posto. Isplata počinje svakog petog u mjesecu, ali s obzirom na to da je 5. veljače nedjelja, isplata počinje prvog radnog dana, a to je ponedjeljak, 6. veljače. Svatko sebi može izračunati za koliki iznos novca mu je povećana mirovina – kazao je Trakić za Faktor.

Primjera radi, 11,1 posto povećanja na najnižu mirovinu koja iznosi 445 KM je 49,3 KM.

– Nakon ovog povećanja ostaje nam redovito usklađivanje mirovina koje je 15. travnja. S obzirom na to da je sadašnje povećanje mirovina akontativno, preostaje nam redovito usklađivanje mirovina od nekih 3,9 posto i tu će ići retroaktvno razlika od siječnja. Pojašnjenja radi, u ovoj godini je planirano povećanje od 15 posto, i ovih 11,1 posto je uzeto od tih 15 posto, tako da nam ostaje usklađivanje 15. travnja ove godine za 3,9 posto – govori Trakić.

Ranije je u Zavodu PIO rečeno kako će moći sve pripremiti za siječanjsko povećanje mirovina ako se usvoji Proračun FBiH za ovu godinu.

U Federaciji je više od 430.000 umirovljenika. Najniža mirovina je 445 KM, zagarantirana je 531,86 dok je najviša 2.174,48 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije