ISPROBAJTE

Dobar tek uz klasičnu tjesteninu sa sirom

Shutterstock
31.12.2020.
u 16:20

Većina nas ima nekoliko omiljenih namirnica koje bismo mogli jesti iznova i iznova. Tjestenina i sir vrlo su vjerojatno visoko na spomenutoj listi namirnica, a daleko od njih nisu ni grčki jogurt i maslac, koji baš sve učini slađim. Osim što je ovo jelo jednostavno i sadrži nam dobro poznate sastojke, ono je i brzo gotovo, a u njemu će uživati svi i mladi i oni nešto stariji, piše gastro.24sata.hr.

Sastojci:

500 g tjestenine

2 žlice maslaca

2 žlice brašna

1 žlica soli

1 žlica papra

500 ml mlijeka

130 g naribane gaude ili cheddara

200 g grčkog jogurta

2 žlice krušnih mrvica

1/8 žličice crvene paprike

Priprema:

Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva. U veći lonac ulij vodu, posoli ju i pričekaj za zakipi. Zatim dodaj makarone i kuhaj ih dok ne omekšaju. Nemoj ih prekuhati! 

Ocijedi tjesteninu i stavi ju u hladnu vodu da se ne slijepi.

U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj brašno, sol i papar. Promiješaj da nastane gusta smjesa.

Polako ulijevaj mlijeko. Prvo dodaj polovicu pa dobro promiješaj i zatim dodaj ostatak. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, često miješaj, dok se ne zgusne i dok ne vidiš mjehuriće uz rub lonca. Nemoj dopustiti da umak prokuha.

Dodaj u nju zatim naribani sir. Miješaj dok se sir ne rastopi i ne stvori gusti umak. Umiješaj grčki jogurt. Kuhane makarone dodaj u umak pazeći da svi budu prekriveni umakom.

Izlij makarone s umakom u prethodno podmazani lim za pečenje, rasporedi ih ravnomjerno i prelij preko njih preostali umak iz lonca.

Pomiješaj krušne mrvice i papriku u manjoj zdjelici te ih ravnomjerno pospi po vrhu tjestenine.  Stavi u pećnicu i peci na 220 stupnjeva oko 15 minuta dok vrh makarona i krušne mrvice ne dobiju zlatno smeđu boju.

Posluži vruće. Ako želiš nešto pikantniju verziju, papar zamijeni kajenskim paprom. 

Dobar tek!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije