Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Do povećanja zapošljavanja došlo u svim županijama

30. siječnja 2018. u 17:01 0 komentara 75 prikaza

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas sastanak s dužnosnicima vlada svih županija u Federaciji BiH s ciljem sinergije djelovanja u pravcu uspješnije realizacije reformskih ciljeva.

Federalni premijer je na pres-konferenciji kazao da je tema sastanka u suštini bila harmonizacija dosadašnjih i predstojećih poteza.

"Krenuli smo od Reformske agende koja je osnovna odrednica djelovanja svih vlada u ovom mandatu i utvrdili smo da je od 61 točke koja je sadržana u Reformskoj agendi, 17 njih istovremeno i zadatak županja. Razmatrali smo što je realizirano uključujući i sve ono što je u fazi realizacije, te obratili posebnu pažnju na efekte reformi – izjavio je Novalić nakon sastanka, javlja Fena. 

Druga točka, po njegovim riječima, bila je vezana za financijske efekte zakona iz Reformske agende koji su svi povoljno djelovali na županije, od zapošljavanja do prihoda. Na sastanku su, dodao je premijer, razmatrani i financijski efekti novih rješenja iz Nacrta zakona o doprinosima i porezu na dohodak na županijske proračune. 

Zapošljavanje, istaknuo je Novalić, bila je glavna odrednica svih razmatranih tema. Novalić je naveo da je, prema raspoloživim podacima, do povećanja zapošljavanja došlo u svim županijama, sveukupno 38.000 u ovom mandatu.

- U postotcima, najveća je zaposlenost bila u Tuzlanskoj županiji uz činjenicu da je to sveukupna zaposlenost u kojoj vrlo malo ima javnog sektora. To je otprilike 1.100 ljudi i to u zdravstvu", istaknuo je  Novalić.

Federalni i županijski dužnosnici razgovarali su i o mogućnostima pokretanja investicijskog ciklusa izgradnje i modernizacije regionalnih cesta, kao i aktivnostima koje su osnova za sljedeći ciklus u toj oblasti.

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Miličević je dodala kako je sastanak bio konstruktivan i pokazao pozitivne rezultate. 

-  Danas smo htjeli poručiti da fiskalna politika mora biti održiva i iskomunicirana s nižim razinama vlasti. Svi naši zakoni i aktivnosti u prethodnom razdoblju vodili su materijalnom jačanju županija, a prihodi su povećani i to je dobro. Pred nama su dva važna zakona, završena je javna rasprava i trenutno smo u fazi izrade radnog prijedloga tih zakona iz oblasti porese politike. U budućem radu zajednički ćemo se dogovarati i uz stalnu komunikaciju sa županijama, prvenstveno ministrima financija mislim da ćemo doći do održivih i financijski stabilnih rješenja – istaknula je Milčević.

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je naveo da se jedna od prioritetnih oblasti Reformske agende odnosi na reformu tržišta rada i zapošljavanja, dodajući da je danas napravljen presjek dosadašnjih, te razgovarano o predstojećih aktivnostima.

Što se tiče reforme tržišta zapošljavanja, Drljača je istaknuo da se radi na strategiji zapošljavanja, kao bitnog dokumenta, ta da se očekuje i određena podrška međunarodnih oragnizacija u tom segmentu.

Podsjetio je da su među ostalim u proceduri zakoni o zaštiti na radu, štrajku, te da se radi na izmjeni zakona o posredovanju u zapošljavanju.

- Cilj ovih propisa je da se na moderan način uredi ova oblast i da se podstiče što kraći ostanak na birou - istaknuo je Drljača.

Tri županijska premijera - Sarajevske županije Elmedin Konaković, Tuzlanske Bego Gutić i Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić u obraćanju novinarima ocijenili su da se radilo o izuzetno važnom sastanku na kojem su ukazali na moguće negativne refleksije zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

- Bojimo se da će primjena tih zakona imati negativne refleksije na izvanpčroračunske fondove, a posebno na zavode za zdravstveno osiguranje. Zato se može očekivati da niže razine vlasti upute određene sugestije za moguće dorade ovih zakonskih rješenja – rekao je Ćosić.

Konaković je rekao je da su dosadašnje aktivnosti doprinijele pozitivnim pomacima, te da je u prethodnim godinama povećan broj zaposlenih, povećani su prihodi od izravnih i neizravnih poreza.

Premijer Gutić naglasio je da je provođenje Reformske agende dalo pozitivne rezultate, te da su efekti najvidljiviji u toj županiji. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.