Održan sastanak SDA i HDZ BiH oko Federacije

Do kraja idućega tjedna Vlada FBiH, dogovoreni koraci

dom naroda
11.02.2015.
u 09:04

Razgovori oko buduće Vlade Federacije BiH, prioriteta, partnerskih odnosa stranaka, prije svega SDA i HDZ-a BiH počeli su.

Sastanak užeg tima

Kako doznajemo, jučer je u Sarajevu održan zatvoreni sastanak na kojem su bili Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Marinko Čavara, Melika Mahmutbegović i Fadil Novalić. Uži tim Čavara, Mahmutbegović i Novalić poslije će raditi na provedbi dogovorenog između ovih stranaka. Tema je, doznajemo, bila samo Vlada FBiH, plan rada i prve odluke. Na jučerašnjem sastanku nije bilo riječi o raspodjeli resora u budućoj Vladi, ali jest o prvim koracima. Naime, koalicija HNS-HDZ BiH je mišljenja, i dobili su podršku za to od partnera u vlasti, da se već na prvoj sjednici Vlade FBiH donese jasan stav oko branitelja, revizije i nelegalnih izvođenje iz prava, te kako će se ovo pitanje i u kojem roku riješiti. Također, dogovoreno je kako će se već od prve sjednice početi rješavati imenovanja, odnosno razrješenja nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća. Dinamika i prioriteti, koja poduzeća će prva biti u središtu su načelno već dogovoreni. HDZ BiH i SDA zagovaraju partnerski odnos između stranaka i da zajedno s drugim partnerima u vlasti rade na poboljšanju života svih građana FBiH. Baš kako su u svojim prvim obraćanjima Čavara i Mahmutbegović i rekli. Na njima je od jučer obveza da dalje koordiniraju aktivnosti zajedno s budućim mandatarom za sastav federalne Vlade Fadilom Novalićem. On je na jučerašnjem sastanku iznio koncept ekonomskog razvoja Federacije za mandatno razdoblje vlade kojoj će on biti na čelu. Dugo se o temi ekonomske politike FBiH jučer razgovaralo u kontekstu budućih poteza Vlade kako bi se na ovom polju, te zapošljavanju situacija žurno poboljšala. Zaključak je da do kraja idućega tjedna Federacija ima novu Vladu, da se do tada riješi raspodjela resora, te predsjednik FBiH Marinko Čavara obavi konzultacije oko mandatara, sazovu potrebne sjednice.

SDA o kadrovima

U Sarajevu je jučer održana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj je, između ostaloga, razgovarano o vođenju kadrovske politike ove stranke te o formiranju novog saziva federalne Vlade, kao i Vijeća ministara BiH. Održana je i sjednica Glavnog odbora na kojoj je razmatrana također kadrovska politika te sumirana dosadašnja provedba izbornih rezultata. Sljedećih dana će se i u HDZ-u BiH te HNS-u razgovarati o kadrovima, odnosno kandidatima za pozicije u Vladi Federacije BiH. Za danas je, pak, kako doznajemo, planiran još jedan sastanak, i to lidera HDZ-a BiH, SDA i SDS-a, Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Bosića oko raspodjele resora u Vijeću ministara BiH. Za očekivati je da se sutra lideri dogovore oko ministarskih pozicija te zamjeničkih mjesta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?