U Istočnom Sarajevu održan sastanak partnera koji čine vlast na državnoj razini

Do idućeg petka novi Izborni zakon, BiH ispunjava ključni EU uvjet

koalicija na državnoj razini
Foto: Fena
1/4
18.04.2024.
u 08:00

Jučer održani sastanak partnera koji čine vlast na državnoj razini čini se kako je rezultirao željno očekivanim napretkom kojim se nastoji stabilizirati politička situacija u zemlji te stvoriti preduvjete za usvajanje nekoliko strateški značajnih zakonskih rješenja, a postoji mogućnost da već idućeg tjedna BiH dobije Izborni zakon kao plod domaćeg dogovora, piše Večernji list BiH.

Važne teme

U Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu partneri u vlasti tražili su način kako pronaći održiva rješenja koja će biti plod kompromisa, istodobno ne propuštajući povijesnu priliku koja stoji pred BiH nakon što je dobila zeleno svjetlo za otvaranje procesa pregovora s EU.

- Spremni smo pokušati u idućih nekoliko dana uputiti Izborni zakon BiH na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu i da vidimo kako možemo deblokirati europski put - rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon održanog sastanka partnera u vlasti.

- Ovaj sastanak završen je na način da smo opredijeljeni pokušati se vratiti na europski put, da deblokiramo taj put i okrenemo se rješavanju pitanja - kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, kazavši kako su se dogovorili da daju sve od sebe da ponude Izborni zakon, odnosno u proceduru Parlamenta, kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti - rekao je Nikšić. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako “je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH”.

- Prije nekoliko dana kolege Nikšić, Dodik i ja zaključili smo da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se da je rješenje da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bismo riješili glavninu problema koje imamo - izjavio je Čović. Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda, naglasio je kako je sastanak bio veoma težak, ali je dodao kako postoji svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da riješe pitanja.

- Izborni zakon kao prioritet, ali i druga pitanja - rekao je Konaković.

Kako očuvati europski put te se oduprijeti izazovima koji prijete poremetiti stabilnost, u ovom su trenutku ključna pitanja na koja domaći politički akteri trebaju dati odgovor. U središtu toga procesa mora biti domaći dijalog i mogućnost postizanja kompromisnih rješenja oko nekoliko preostalih obveza nakon kojih BiH može dobiti pregovarački okvir te tako napraviti dodatni napredak prema Europskoj uniji.

Političari već dulje vrijeme ukazuju na činjenicu da je za dugoročnu stabilnost potreban dogovor domaćih predstavnika.

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, tijekom sastanka koji je imao s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, ukazao je na ono što BiH mora napraviti u vremenu koje dolazi.

Čović je tom prilikom istaknuo zadovoljstvo ostvarenim iskoracima na europskom putu, ističući kako pred vlašću u skorijem vremenu predstoji donošenje nekoliko ključnih zakona, između kojih i Izborni zakon Bosne i Hercegovine kojim će se u potpunosti zaštititi ustavna arhitektura BiH i prava triju konstitutivnih naroda i ostalih žitelja.

Nužne su reforme

Očuvanje fokusa na europskom putu, osim što je važno u kontekstu dobivanja pregovaračkog okvira, od suštinskog je značaja i zbog potrebne agende putem koje BiH namjerava ući u novi Plan rasta Europske unije za zapadni Balkan. Isti donosi prilično izdašna sredstva Bosni i Hercegovini, koja premašuju iznos od milijardu eura, no preduvjet korištenja je usvajanje niza reformi. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije