brčko

Djelatnica Bobar banke osuđena na pet i pol godina zatvora

sfs
14.11.2016.
u 16:15

Nakon provedenog glavnog pretresa po optužbama za zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, Osnovni sud Brčko distrikta proglasio je krivom Jelu Cvijanović (39) iz Brčkog po svim točkama optužnice.

Ona je za kaznena djela korupcije počinjena u Bobar banci u razdoblju od 2003. do 2009. godine nepravosnažno osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci.

Prethodno su joj utvrđene pojedinačne kazne zatvora od četiri i pol godine za zloporabu službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno od jedne godine i šest mjeseci za krivotvorenje službene isprave.

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH je dokazalo kako je Cvijanovićeva dok je bila službenica Bobar banke, s računa većeg broja klijenata filijale ove banke u Brčkom, nezakonito prisvojila blizu 250.000 maraka, priopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Optužnicom iz 2014. godine Jela Cvijanović optužena je u preko dvadeset točaka da je pri obavljanju poslova platnog prometa i poslova štednje Bobar banci a.d. Bijeljina, filijala Brčko, oštetila više od četrdeset klijenata banke.

 Njoj je stavljeno na teret da je, umjesto da ga prenese na račune prema nalozima klijenata, novac uzimala za sebe zadržavajući pojedinačne iznose i do 22 000 eura. 

"Ona je s ciljem prikrivanja nezakonitih transakcija krivotvoreći potpise neovlašteno vršila prijenos novca s jednog računa na drugi tako što bi novac komitenta, koji bi prethodno isplatila sebi, u jednom broju slučajeva namirivala novcem drugih komitenata. Među oštećenima je najveći broj kineskih državljana s boravkom u BiH, od kojih je Cvijanovićeva najčešće prisvajala iznose od po 10 000 eura namijenjenih međunarodnom platnom prometu. S druge strane, od određenog broja građana Distrikta ona je prisvajala novčane iznose uglavnom namijenjene unutrašnjem platnom prometu, dok je, pak, u samo jednoj međunarodnoj platnoj transakciji od oštećenog građanina nezakonito oduzela 20 000 američkih dolara", navedeno je u optužnici.

Tužiteljstvo je tijekom glavnom pretresa dokazalo da je optužena na način opisan u optužnici pribavila sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 246.825,45 maraka, dok je istovremeno oštećenima nanijela štetu u ukupnom iznosu od 325.538,81 maraka.

Donošenjem i objavom osuđujuće presude, Sud je prihvatio da je Cvijanovićeva kao odgovorna osoba  u Brčko distriktu,  iskorištavanjem svojih službenih ovlasti pribavila sebi korist, a drugome štetu u iznosu od preko 50 000 maraka, čime je počinila najteži oblik kaznenog djela zloporabe položaja ili ovlasti iz Kaznenog zakona Brčko distrikta.

 Istovremeno, prihvaćena je i kvalifikacija o unosu neistinitih podataka u poslovnu ispravu i upotrebu neistinitih isprava u poslovanju, što je okvalificirano kao kazneno djelo krivotvorenja službene isprave, priopćeno je.

- Kazna zatvora izrečena Jeli Cvijanović najviša je do sada izrečena kazna za korupciju u Brčko distriktu, uključujući korupciju i u javnom i u privatnom sektoru, navodi se u priopćenju iz brčanskog Tužiteljstva.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije