U Bužimu prizori kao iz rata

Djecu se indoktrinira odmalena, Srbe se zove četnicima i agresorima

21.01.2021.
u 12:29

Uzvici “Alahu ekber”, mahanje ratnim zastavama, marš ljudi obučenih u vojne odore podsjetilo je na posljednji rat u Bosni i Hercegovini. Sve to odvijalo se u općini Bužim gdje je udruga “Nanićevi Bužimljani”, koja baštini tekovine rata, obilježila jednu od, kako su istaknuli, važnijih pobjeda pripadnika Armije BiH nad pripadnicima Vojske Republike Srpske na tome mjestu. Akcijom “Munja ‘93.”, po izvorima bošnjačke strane, uspjela se uspostaviti crta obrane na vrlo važnom strateškom mjestu. Cijela operacija izvedena je doista munjevito, a, po istim tvrdnjama, slabo naoružani vojnici uspjeli su poraziti “četnike”, kako se i sad naziva pripadnike Vojske Republike Srpske.

Krajišnici ne zaboravljaju

U borbama je poginulo oko 150 srpskih vojnika, zarobljene su značajne količine naoružanja, a, s druge strane, poginulo je 17 pripadnika 105. brigade Armije BiH. I dok se narativ o četnicima s jedne strane, a braniteljima, gazijama i šehidima s druge strane činio prihvatljiv u godinama rata ili neposredno nakon toga, u 2021. gotovo ceremonijalna repriza ledila je krv u žilama. Posebno je prijeporna činjenica kako su u ovakve manifestacije uključena djeca kojima se ponavljaju iste lekcije o Srbima kao “četnicima” i neprijateljima. To je podsjetilo i na druge kampove koji postoje diljem BiH, ali i regije bilo da se radilo o djeci Askerima ili obuci mladih Srba koja je provođena u Srbiji, očito u cilju koji je daleko od mirnodopskog razmišljanja. Umnogome je ovo okupljanje, koje je na svome Facebook profilu objavila udruga “Nanićevu Bužimljani”, upravo podsjećalo na vrijeme rata. Vidjele su se ratne zastave, više osoba s fantomkama na licima uzvikivalo je “Alahu ekber”, tj. uzvik koji se u proteklom ratu uglavnom vezivao za ratnike koji su došli iz islamskih zemalja - mudžahedine, na platou gdje su se odvijale borbe. Na istom Facebook profilu uslijedio je veliki broj komentara potpore od pratitelja. 
“Svaka čast Bužimljani... Eh, da je sreće, pa da je i u drugim mjestima bar 50% takvo stanje kao kod vas, ali, nažalost, nije” ... “Tako se pravi država” ... “Ovo je sila, a ne agresorski tenkovi koje smo im oteli, a pobjegli su na traktore” ... “Allah vam svako dobro dao na oba svijeta. Amin” ... “Eto, četnici ako ćete popravni, bujrum, ovi će vam dohakati sad ili za 100 godina, ali, upamtite, ako ikad bude popravni, Krajišnici ne zaboravljaju, a vi znate što ste uradili Podrinju”. To je bio tek dio komentara na video koji je pogledao veliki broj pratitelja. Za tamošnju lokalnu televiziju izjavu je dao čak i “Hrvat” Razim Halkić o tijeku vojne operacije i njezinu značaju. U pitanju je SDP-ov zastupnik koji zauzima poziciju potpredsjednika Skupštine Unsko-sanske županije lažno se predstavljajući Hrvatom.

Za Ministarstvo sve redovito

Iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida protekloga rata tek su izvijestili kao da se radilo o redovitom obilježavanju pobjede nedaleko od Bužima. Pri tome su govornici iz Federalnog ministarstva, očito odobravajući ovakav način komunikacije, naveli da je operacija “Munja ‘93.” za Bužim i BiH “svojevrsan primjer mladim generacijama, ali i svima nama”. 
“Kako je naš prvi predsjednik i vrhovni zapovjednik često govorio, čudo bosanskog otpora je u ovoj operaciji uz Božju pomoć izvojevalo veliki uspjeh koji je značio ne samo Bužimu, Krajini, nego cijeloj domovini”, rekao je izaslanik Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva.

Komentara 2

PL
platana
12:52 21.01.2021.

Bit ce muslimani u BiH jednog dana enklava kao pojas Gaze u Izraelu.

IJ
I ja tebi
14:07 21.01.2021.

Koji bolesnici i psihopati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?