Upozorenje

Dječji šampon izaziva opasne reakcije vlasišta

03.12.2015.
u 07:00

Roditelji na opasne proizvode upozoravaju preko Facebooka Brojni kozmetički te proizvodi za njegu kose i tijela sadrže otrovne, potencijalno kancerogene kemikalije

Brojni make up te proizvodi za njegu kose i tijela sadrže otrovne, potencijalno kancerogene kemikalije koje produljuju njihov rok trajanja, s druge strane proizvodi različitih vrsta i namjena proizvedeni u Kini sadrže brojne otrovne supstance opasne po organizam. Stručnjaci upozoravaju kako je riječ o kemikalijama čija dugoročna, ali i kratkoročna upotreba može uzrokovati bolesti srca, umor, gubitak pamćenja, kožne probleme, rak te brojne neurološke bolesti. U slučaju da imamo proizvod za njegu kose i tijela proizveden u Kini, riskiramo dvostruko.

Proizvodi iz Kine

Na to preko Facebooka upozorava i majka djevojčice koja je upravo zbog dječjeg šampona proizvedenog u Kini dobila kožnu reakciju na vlasištu glave te preko društvenih mreža nastoji upozoriti druge roditelje da obrate pozornost na ove proizvode. Nedavno je u Hrvatskoj otkrivena kozmetika koja je puna olova i tada je javnost doznala da u FBiH od srpnja 2014. nisu rađene analize ovih proizvoda. Većina sastojaka u šamponu je toksična i mogla bi izazvati zdravstvene probleme. Donosimo neke od njih i kako utječu na organizam.

Natrijev lauril sulfat je anionaktivni surfaktant i sastojak je skoro svih šampona. Dobro uklanja nečistoće i stvara bogatu i obilnu pjenu. On može iritirati kožu iznimno osjetljivih osoba i kod određenih pojedinaca uzrokovati kožnu alergiju. Mineralna ulja koja su sastojak šampona zatvaraju pore i uzrokuju pojavu akni, narušavaju pravilno izlučivanje sebuma i regulaciju vlage, koža postaje suha, dehidrirana, sklona aknama. Nadalje, parafin i vazelin koji se nalaze u šamponima su naftni derivati.

Opasni sastojci

Formaldehid je jedan od najopasnijih konzervansa, karcinogena tvar, postoji u gotovo svakom kozmetičkom proizvodu za njegu kože. Dugotrajnom upotrebom može izazvati neželjene reakcije na koži. Kvaternium 15 je kozmetički konzervans koji može oslobađati formaldehid, karcinogenu tvar.

Sulfati su zapravo jaki kemijski deterdženti kakve također nalazimo u sredstvima za odmašćivanje posuđa i kuhinjskih površina, a zaslužni su za stvaranje bogate pjene. No, ne zavaravajte se, raskošna pjena nije znak dobrog šampona, već prije signal da riskirate potencijalnu iritaciju vlasišta, crvenilo i svrbež. Isopropyl alkohol je vrlo čest sastojak u kozmetičkim proizvodima. Sintetiziran je iz mineralnog ulja i može se naći i u sredstvima za poliranje drva i antifrizu.

No, jako isušuje kosu i vlasište te može dovesti do oštećenja i gubitka kose. Sastojak šampona je i propilen glikol. Ovaj moćni rastvarač pomaže sastojcima za čišćenje ući dublje u vlasi, ali isto tako uništava proteine u zdravoj kosi i iritira osjetljivo vlasište i kosu. Potom paraben, kemijski prezervans koji je čak i u manjim dozama vezan uz toksičnost organa i štetu po reproduktivni sustav. Vjeruje se da je uklonjeno grudno tkivo kod svih ispitanih 40 žena, podvrgnutih mastektomiji, sadržavalo neku vrstu parabena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije