Sezona je akutnih respiratornih infekcija, dr. Vesna Brkić savjetuje:

Djeci najbolje jačaju imunitet domaća hrana i boravak u prirodi

30.12.2022.
u 18:00

Sezona akutnih respiratornih infekcija u punom je jeku, što pokazuju i podaci liječnika. Gotovo svakodnevno pacijenti se javljaju s istom simptomatologijom, a najpodložniji su oni najmlađi.

Mali pacijenti

- Djeca u vrtiću, u jaslicama, u školama u najvećem su postotku naši pacijenti ovih dana. Odrasli slabo dolaze, imaju jači imunitet pa bolje podnose. Većinom su to infekcije lakše razine, blage respiratorne, praćene curenjem nosa, kašljanjem - objašnjava specijalistica obiteljske medicine dr. Dijana Dukić. Kako ističe infektologinja Aleksandra Radojčić, trenutačno je aktualno najmanje 150 virusnih infekcija, ne računajući gripu. - Očekujemo da počne i gripa polovinom siječnja, jako je teško bilo koju infekciju razlikovati jednu od druge, ali u biti gripa ima specifičnu kliničku sliku. COVID sliči svim drugima, ali uradi se brzi test ili PCR - ističe Radojčić za BHRT.

Dr. Vesna Brkić iz Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za Večernji list kazala je kako je već neko vrijeme povećan broj djece s respiratornim infekcijama.

- Posljednja dva mjeseca bio je povećan broj novorođenčadi i dojenčadi do četvrtog ili petog mjeseca života. Neka su odlično reagirala na terapiju, a neka su, nažalost, morala primati kisik i inhalacije, no uglavnom se sve završavalo uspješno i to je jedino što je bitno. Određen broj pacijenata imao je i upalu pluća poslije svega, jer prvo sve počne virozom, s mirnim nalazima, a onda se u roku od 48 sati zbog visoke temperature završi u bolnici s upalom pluća - objašnjava dr. Brkić u razgovoru. - Nedavno sam radila i u Domu zdravlja poslijepodne i mahom su to bila vrtićka djeca, tako da je bilo vrlo malo malih od godinu dana. Uglavnom su to bila djeca u dobi od četiri ili pet godina. Dolazila su s istim simptomima. Curenje nosa, ponegdje otežano disanje. Imali smo tada 35 - 45 pregleda u jednom poslijepodnevu, to samo govorim za vrijeme kada sam ja radila. Uglavnom su popunjeni kreveti gdje leže djeca s respiratornim simptomima i ovo me podsjeća na razdoblje s kraja 2019. godine i početka 2020., odnosno prije nego se pojavila korona. Tada je počelo s roditeljima koji su imali visoke temperature, a potom smo imali djecu koja su dolazila s upalama pluća, ali su vjerojatno bila COVID pozitivna, no tada se nije testiralo.

Najbolji savjet

Djeci danas radimo i testove na koronavirus - kaže dr. Brkić. Pitali smo je i koji je najbolji savjet roditeljima kada je riječ o jačanju imuniteta djeteta. - Kada me roditelji pitaju za savjet kako djetetu ojačati imunitet, ja im kažem: kapu, rukavice, šal i izvedite dijete van. Neka mu se zacrvene obrazi jer tako djeca stječu imunitet, a ne da sjede u toplim prostorijama jer roditelji moraju biti svjesni da djecu neće sačuvati tako što ih čuvaju kraj peći. Neka dijete ide vani, neka se prehladi, samo neka boravi na svježem zraku. Na tržištu se nudi previše imunoglukana, sirupa za jačanje imuniteta, a ja, moram priznati, nisam sigurna koliko oni kompromitiraju dječji imunitet. Odgojila sam i djecu i unučad, nikada ni jedan preparat nisam koristila. Roditelji imaju izbor. Činjenica je da su danas djeca anemična, nezdravo jedu jer sve je manje naše tradicionalne kuhinje. Roditelji puno rade pa se izgubio i tradicionalan način pripreme hrane. Znači, domaća kuhana hrana i boravak u prirodi najbolji su način za jačanje imuniteta djeteta - zaključila je u razgovoru dr. Brkić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?