Sutra dan svjesnosti o autizmu

Djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje

baloni
01.04.2017.
u 11:49

Odlukom Generalne skupštine UN-a, drugog travnja širom svijeta obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. I u Bosni i Hercegovini se, na različite načine, obilježava taj datum. Prema nekim svjetskim podacima, učestalost autizma je u stalnom porastu, a češći je kod dječaka nego kod djevojčica.

U Bosni i Hercegovini ne postoje službeni podaci o broju djece u autističnom spektru. Međutim evidentno je povećanje broja djece s tim razvojnim poremećajem.

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ''Mjedenica'' je javna ustanova u kojoj se realizira proces edukacije i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju.

Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić kazao je Feni da Zavod ima pet odjela u koje su uključeni korisnici (vrtić, osnovna specijalna škola, produženi boravak, internat za smještaj učenika osnovne škole i radionice za radnu okupaciju odraslih osoba).

- Ovo je i najstarija ustanova u BiH za odgoj i obrazovanje djece s intelektualnim teškoćama, ove godine Zavod slavi 70. rođendan - kaže on.

U Zavodu se radi s djecom i odraslim korisnicima s različitim teškoćama. Među učenicima i korisnicima Zavoda je značajan broj i djece iz autističnog spektra.

Osnovna uloga te ustanove jeste osigurati adekvatan sustav podrške pri tome vodeći računa o svim različitostima i specifičnostima svakog djeteta.

- U pogledu kvalitete rada s djecom, a u komparaciji s drugim državama regije i šire, u Zavodu se realizira dobar sustav. Međutim, ono što nedostaje, ne samo ovoj ustanovi nego i mnogim drugim, jeste kontinuirana podrška sustava u pogledu uvođenja stalnih dodatnih noviteta i oblika podrške - priča Hadžić.

Tako naprimjer sve veći broj djece s teškoćama, pa tako i djece iz autističnog spektra koja dolaze u Zavod, zahtijeva intenzivan rad u manjim grupama ili individualni rad, kao i stalni nadzor i pomoć druge osobe.

- To u praksi znači i potrebu za veći broj stručnjaka koji će raditi s djecom, ali i veće prostorne kapacitete kao i adekvatan didaktički i drugi materijal. Jednostavno rečeno ustanove kao što je Zavod ''Mjedenica'' moraju imati poseban tretman od nadležnih ministarstava, koja će zajednički djelovati u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstvenog tretmana te populacije. Ne smiju se događati situacije da dijete ili odrasla osoba, zbog sporosti ili odsustva djelovanja sustava ne dobije podršku koja mu je neophodna - ističe on.

Kao urgentnu potrebu djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Hadžić izdvaja osiguranje stručne i pravovremene podrške od samog rođenja, pa tijekom razdoblja odrastanja, školovanja i kasnijeg života osobe.

- Rana intervencija kao najvažniji intervencijski segment u razvoju djeteta mora biti hitno osigurana u sustavnim okvirima, a rast i razvoj djeteta moraju pratiti osigurani uvjeti za predškolski odgoj i kasnije školovanje, kao i aktivno uključenje u društvo kroz život i rad u lokalnoj zajednici - poručio je.

Kao podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima u Zavodu ''Mjedenica', osim redovnih aktivnosti, organiziraju i različite događaje kojima je osnovni cilj podizanje društvene svijesti o potrebama i mogućnostima te populacije.

- Najvažnije poruke koje šaljemo jesu da djeca s teškoćama u razvoju ne trebaju sažaljenje, nego podršku i razumijevanje a da mogu puno više od onoga kako ih društvo percipira – naglasio je.

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu djeca, zaposlenici, roditelji i mnogi prijatelji Zavoda zajednički će organizirati šetnju gradom. Nakon polaganja cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, uputiti će se prema Baščaršiji, gdje će točno u 12 sati (ispred Sebilja) pustiti plave balone u zrak kao podrška svim osobama s autizmom u svijetu.

- Pozivamo sve građane BiH da razumiju i poštuju specifičnosti djece s teškoćama u razvoju, a nadležne vlasti da pojačaju odgovornost za cjelokupni sustav podrške toj djeci i odraslim osobama - naglasio je Direktor Zavoda "Mjedenica" Selmir Hadžić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije