Odgojno-popravni dom u Orašju

Djeca prijestupnici u oraški dom dolaze s teškim životnim pričama

03.12.2023.
u 18:22

Odgojno-popravni dom u Orašju jedina je ustanova za izvršenje odgojne mjere upućivanja u odgojno-popravni dom u Federaciji BiH

- Jedini u Federaciji BiH, u Orašju se nalazi Odgojno-popravni dom koji je ustanova za izvršenje odgojne mjere upućivanja u odgojno-popravni dom. Maloljetni prijestupnici, najčešće oni od 14 do 18 godina, u OPD Orašje dolaze s teškim životnim pričama, piše Večernji list BiH.

Svaka od njih ispisuje životni put djeteta koje je krenulo stranputicom. Svaki štićenik ima posebnu životnu priču ispunjenu detaljima od kojih se koža jezi, ispunjenu nasiljem i surovostima za koje mnogi smatraju kako se, tobože, događaju samo u filmovima. Na takve priče nitko ne može ostati ravnodušan. Upravo takve mlade osobe treba izvesti na pravi put odgovornosti za vlastite postupke, socijalizirati u sredini kojoj će doprinositi svojim radom.

Odgovoran posao
Preodgoj je teška zadaća koju revnosno i profesionalno odrađuju djelatnici Odgojno-popravnog doma u Orašju.

- Ovo je težak posao koji se ne radi samo u radno vrijeme, nego, zapravo, tijekom cijela 24 sata. Njihove probleme nosimo kući sa sobom, nastojeći pronaći način kako pomoći tim mladim ljudima - ističe ravnateljica Odgojno-popravnog doma u Orašju Mira Oršolić Pejić. Dobra strana preodgoja i vraćanja kroz socijalizaciju i brojne programe u normalan život gradnja je suvremene ustanove po europskim standardima upravo u Orašju. U tim prostorima djelatnici Odgojno-popravnog doma Orašje usmjeravaju mlade ljude prema novom poglavlju svoga života. U tome očekuju potporu šire zajednice te je federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić srdačno primljen zbog davanja potpore njihovu profesionalnom radu.

Ministar Škobić održao je najprije radni sastanak s ravnateljicom Oršolić Pejić, na kojem su sudjelovali, uz ostale, federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić. S domaćinima je ministar obišao sve prostore kojima raspolaže OPD u Orašju.

- Povod posjeta je, prije svega, srdačna i jasna potpora Odgojno-popravnom domu u Orašju, ponajprije što je općenito zatvorski sustav od velikog značaja za Federaciju BiH, a u ovom slučaju i sustav odgojno-popravnog doma, odnosno tretmana maloljetnika. Važno je naglasiti potrebu jačanja ne samo kapaciteta nego i uvjeta rada Odgojno-popravnog doma Orašje. Uvijek može bolje kada je u pitanju financiranje, no treba reći da je na Vladi Federacije ovo prepoznati kao potrebu, ponajprije zakonsku, koja je od značaja za Federaciju odnosno za državu. U tom smislu treba istaknuti sve napore i podršku. U OPD-u Orašje vide se predan pristup, marljivost i trud, stoga potpora Ministarstva pravosuđa Federacije BiH, a nadam se i Vlade Federacije BiH, uvjeren sam, neće izostati - izjavio je ministar pravosuđa Federacije BiH Vedran Škobić.

Financijska potpora
Ravnateljica OPD-a Orašje Mira Oršolić Pejić izrazila je zadovoljstvo posjetom i vođenim razgovorima, a osobito davanjem potpore radu Odgojno-popravnog doma u Orašju.

- Budući da se jedino u Orašju na području Federacije u ovoj ustanovi primjenjuje ova vrsta odgojne mjere - upućivanja u odgojno-popravni dom, doista smatram da treba biti jedan od prioriteta Vlade Federacije BiH. Još uvijek nismo došli u tu fazu da imamo poteškoće, ali kako ih ne bi bilo, u 2024. godini potrebno je pravodobno planiranje proračuna za iduću godinu jer je Odgojno-popravni dom napokon dobio suglasnost i upisan je u registar proračunskih korisnika Federacije BiH - izjavila je ravnateljica OPD-a Orašje Mira Oršolić Pejić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije