Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Disciplinski postupak protiv Branka Perića, suca Suda BiH

05. lipnja 2017. u 15:37 0 komentara 48 prikaza

U sklopu disciplinskog postupka sudca Državnog suda Branku Periću, tužitelj je zatražio da se zbog neprimjerenih komentara u medijima izrekne odgovarajuća mjera, dok je sam Perić rekao da nikada nije komentiorao same postupke već samo "njihove posljedice na pravosuđe".

Disciplinski tužitelj Mirza Hadžiomerović je kazao da je Periću stavljeno na teret da je u tri navrata javno komentirao postupke u koje je bio uključen, te da je time prekršio kodeks ponašanja sudaca.

- Zbog toga tražimo da mu se izrekne odgovarajuća disciplinska mjera - rekao je Hadžiomerović. On je pojasnio da je Perić komentirao postupak protiv lidera Stranke za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića za ometanje rada pravosuđa, te Milana Mandića i zaposlenika "Elta" televizije za izazivanje rasne ili nacionalne netrpeljivosti, kao i da je u kolumni u Nezavisnim novinama izjavio da u "Sarajevu nema političke volje da se procesuiraju generali Armije BiH za ratne zločine".

Tužba protiv Perića je podnesena na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužitelju podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini. Perić je u odgovoru rekao da, nažalost, nevladinim organizacijama upravljaju politike, dodavši da je "Munira Subašić najbolji tužitelj u BiH".

- U svim slučajevima koji mi se stavljaju na teret, nisam komentirao postupak nego posljedicu koja bi mogla uslijediti nakon okončanja tih postupka po pravosuđe BiH - rekao je Perić.

Dodao je da sve svoje kolumne piše s prijedlozima za napredak i boljitak pravosuđa, a ne s ciljem omalovažavanja kolega.

On je kazao i da je postupak protiv Fahrudina Radončića javno komentirala i predsjedateljica disciplinskog povjerenstva i potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Ružica Jukić.

Obzirom na to da nije bilo svjedoka, disciplinsko povjerenstvo kazalo je da će u pismenoj formi donijeti odluku u zakonskom roku, javio je BIRN BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.