Promjena Izbornog zakona

Diplomati SAD-a u BiH i RH: Hrvati zaslužuju jednaka prava

26.03.2018.
u 07:00

Dvoje američkih diplomata, veleposlanica u BiH Maureen Cormack i nedavno izabrani veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst, koji je bliski suradnik i partner predsjednika Donalda Trumpa, nedavno su se u BiH susreli s najvišim dužnosnicima zemlje, gdje su pozvali na izmjene Izbornog zakona te su u odvojenim intervjuima uputili snažne poruke, piše Večernji list BiH.

Veleposlanica Cormack organizirala je i sastanak s ciljem približavanja stajališta o izmjenama Izbornog zakona u BiH, no nakon toga nije objavljeno priopćenje je li postignut dogovor. 
Veleposlanica Cormack je u intervjuu za portal Frontal.ba rekla kako razumije frustracije s kojima se suočavaju Hrvati ističući da, prema Daytonskom sporazumu, moraju imati jednaka prava.

Jamac Daytona

- Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, svi su konstitutivni narodi u BiH, svi imaju potpuna prava prema tom Ustavu. Ja se sastajem s Hrvatima, s Bošnjacima, kao i sa Srbima diljem Bosne i Hercegovine. Razumijem sve u ovoj zemlji, uključujući i Hrvate. Oni, također, zaslužuju ne samo svoja prava, nego da osjete kako je ovo uistinu njihova zemlja i kako su oni uistinu građani BiH - rekla je veleposlanica Cormack. Pri tome je dodala kako se u razgovoru građani žale na ista pitanja, a to su korupcija u njihovim gradovima, ekonomski problemi, obrazovni problemi, problemi da njihova djeca dođu do zaposlenja. Veleposlanik Kohorst je izrazio razumijevanje za zainteresiranost Zagreba da se stanje u BiH stabilizira. 
- Hrvatska, kao jamac Daytonskog sporazuma i susjed koji dijeli 1001 kilometar dugačku granicu s BiH, ima važnu ulogu u davanju podrške stabilnosti i integritetu te zemlje. Kao članica EU i NATO-a, Hrvatska može mnogo toga ponuditi u podjeli iskustava i pružanju pomoći Bosni tijekom njezina pristupnog procesa - rekao je Kohorst.

Teško pitanje

Pri tome je istaknuo kao ‘apsolutni prioritet’ izmjenu Izbornog zakona u zemlji ususret općim izborima ove jeseni. 
- Kad je riječ o trenutačnom pitanju reforme Izbornog zakona, što je apsolutni prioritet za BiH, podržavamo reforme koje su u skladu s Daytonskim sporazumom i presudama Europskog suda za ljudska prava te pozivamo sve naše partnere da djeluju na isti način. Upravo sam se vratio s puta u Sarajevo i Mostar i zabrinut sam jer još nije učinjen dostatni napredak i duh kompromisa nije vidljiviji. Riječ je o izuzetno teškom pitanju i ono će trebati stvarno vodstvo stranaka u BiH da se konačno riješi - rekao je Kohorst. •

Ključne riječi

Komentara 1

NO
normalan95
18:34 26.03.2018.

Gospođo jednaka prava svakako - " jednakija" veća od 33,3% u državi i ne veća od 40% u Federaciji i Kantonima - nikada!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije