Željana Zovko

Diplomacija BiH je ostala bez svih hrvatskih kadrova koje su Hrvati željeli

Igor Kralj/Pixsell
09.11.2019.
u 10:33

EU zastupnica Željana Zovko sudjelovala je na tribini "Položaj hrvatskog naroda u BiH" u Zagrebu. Osim nje, govorili su i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kao i zastupnik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić.

U emisiji "Hrvatima izvan domovine" na Radiju HRT-a govorila je o poziciji Hrvata u BiH.

"Hrvati Bosne i Hercegovine dugi niz godina nalaze se u izuzetno osjetljivoj poziciji i njihov položaj kao konstitutivnog naroda doveden u apsurdnu situaciju da predstavljaju narod drugog reda u FBiH, trećeg reda u RS. Već godinu dana ne mogu imati formiranu vlast u BiH, nakon održanih izbora izgubili su pravo niti mogu utjecati na izbor svog člana Predsjendištva. Njihova diplomacija je apsolutno obezglavljena, diplomacija BiH je ostala bez svih hrvatskih kadrova koje su Hrvati svojom većinskom voljom željeli vidjeti na tim mjestima", kazala je Zovko, prenosi N1. 

Kako je kazala, položaj Hrvata u BiH "je doveden u takvu poziciju da dva ekstrema koja su sve više i više očigledna i međunarodnoj zajednici i svoj svjetskoj javnosti - jedan ekstrem koji zemlju gura ka separatizmu, i drugi koji je gura ka totalnom centralizmu, gubiti to jedno vezivno tkivo što su Hrvati BiH koji su proteklim godinama bili oni koji su najmasovnije napuštali zemlju i tražili svoj put u drugim državama EU".

"To više nisu iseljavanja individualna nego su to čitave obitelji, tako da je to jedan problem koji smo adresirali. Ja sam protekli tjedan dana provela i u Ujedinjenim narodima u New Yorku, zajedno sa vanjskopolitičkim odborom, a nakon toga u Washingotnu sam imala niz susreta sa State Departmentom, s kongresmenima i predstavnicima think tankova, gdje sam adresirala ovo pitanje i objasnila kako Amerika i Europa trebaju zajednički raditi na ovom pitanju jer to već postaje pitanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. To je pitanje jedne ugroze do koje Republika Hrvatska kao zemlja graničar EU treba fokusirati i svoju pozornost i pozornost svojih transatlantskih partnera", naglasila je Zovko. 

Kako je kazala, Grlić Radman i Ljubić su iznijeli svoje svoja viđenja i napore koje čine po ovom pitanju.

"Dr. Ljubić je stalno aktualizira ovaj problem, a ministar Radman je samim svojim dolaskom na poziciju ministra i svojim aktivnim djelovanjem podigao ovu problematiku na jednu višu razinu. Na neki način smo pokušali objasniti što je to što se čini na vanjskopolitičkom planu da bi se ova problematika na neki način izazvala i dovele do neke akcije i rješavanja ovog problema. Problemi se moraju početi rješavati i s osvješćivanjem same javnosti u Zagrebu, medijima u RH jer ta problematika više nije problematika folklora ili nostalgije za tamo nekim Hrvatima nego je to već postalo i sigurnosno pitanje", kazala je Zovko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?