OTEŽANO FUNKCIONIRANJE INSTITUCIJA

Dio administracije oslobođen svojih radnih obveza

Sarajevo nemiri
Foto: Reuters (Ilustracija)
11.02.2014.
u 09:15

Za razliku od prethodnih dana kada su njihovi objekti bili pošteđeni prosvjedničkog nezadovoljstva, jučer su i dužnosnici i zaposlenici federalnih institucija morali poduzimati “izvanredne mjere”

Državne, federalne i županijske vlasti u Sarajevu, kao i županijske institucije u Zenici, Bihaću i Tuzli, jučer su radile u vrlo otežanim uvjetima. Razlog za to su zapaljene i demolirane uredske i druge prostorije, ali i strah dužnosnika i zaposlenika od nove eskalacije nasilja prema njima. Predsjedništvo BiH, u kojem su smješteni i uredi predsjednika i dopredsjednika Federacije, te nekoliko drugih državnih institucija, jučer je bilo poluprazno. Mnogi nisu došli na posao u ovu zgradu, a i oni koji jesu negdje oko podne su evakuirani, odnosno savjetovano im je da zbog sigurnosnog rizika napuste objekt. Naizgled normalno se jučer radilo u zgradama Parlamenta i Vijeća ministara BiH iako su i unutar ovih objekata bili spremni na sve scenarije.

Za razliku od prethodnih dana kada su njihovi objekti bili pošteđeni prosvjedničkog nezadovoljstva, jučer su i dužnosnici i zaposlenici federalnih institucija morali poduzimati “izvanredne mjere”.

Iznošenje dokumentacije

Posebno je to bilo izraženo u zgradi Vlade Federacije koju su jučer zbog najavljenih prosvjeda osiguravale snažne policijske snage kakvih, nažalost, nije bilo u prosvjedima pred županijskim i državnim institucijama. Primjetno je bilo i iznošenje dokumentacije iako su iz Vlade demantirali da to ima veze s prosvjedima. Vlada FBiH je objavila kako je u stalnom zasjedanju, a navodno su i od svih zaposlenika tražili da ostanu na svojim radnim mjestima. Izvori iz unutrašnjosti zgrade, ipak, potvrđuju da je bilo određene panike.

Najteže je, ipak, bilo raditi županijskim institucijama čiji su objekti potpuno ili djelomično uništeni. U Tuzli i Sarajevu je izgorio i dio dokumentacije, protokola, memorandumi, pečati..., sve ono bez čega administracija ne može funkcionirati. Improvizirani uredi su izmješteni u druge objekte, poslovi se obavljaju s minimalnim kapacitetima, a vlade, sada već u tehničkom mandatu, održavaju sjednice na “alternativnim lokacijama”, kako ne bi došli na udar prosvjednika.

Trpe i obični građani u županijskim središtima, a posebno u Sarajevu i Tuzli jer administracija nije u stanju pružati redovite usluge. Zgrada tuzlanske općine je potpuno devastirana, uključujući i dvoranu gdje se građanima izdaje sva dokumentacija, od rodnih listova do raznih potvrda.

Slično je i u sarajevskoj Općini Centar čija je administracija bila smještena u zgradi zapaljenje županijske Vlade.

Poslani kućama

Iako šalter-dvorana nije oštećena, u objektu nema električne energije i ne postoje ni minimalni uvjeti da se građanima izdaju dokumenti i pružaju druge redovite usluge. Dio zaposlenika jučer je bio oslobođen i radnih obveza jer njihovi uredi više ne postoje. Izgorjeli su ili su demolirani.

Administracija je jučer otežano radila i u Brčko Distriktu gdje su prosvjednici odlučili blokirati zgradu u kojoj se nalaze institucije. Strahujući od mogućeg nasilja, neke brčanske institucije su svoje zaposlenike poslali kućama znatno prije isteka radnog vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?