OPASNOST OD TROVANJA

Dijetetičari upozoravaju: 'Ovih 7 namirnica bacite čim im istekne rok valjanosti'

prehrana, namirnice
Foto: Shutterstock
22.05.2023.
u 07:55

Kao mlijeko i sir; osobito mekane sorte kao što je npr. brie; nakon isteka roka valjanosti može postati prilično opasan. "Čim mu prođe rok trebalo bi ga baciti", rekao je Jenaed, "jer može uzrokovati teške bolesti, osobito kod osjetljivijih osoba poput gore nabrojanih skupina".

Dijetetičarka Jenaed Brodell specijalizirala se za sportsku prehranu i kontrolu tjelesne težine, a nedavno je za Mirror upozorila na namirnice koje treba baciti odmah nakon isteka roka označenog na ambalaži, jer njihova konzumacija nakon toga može uzrokovati  jake želučane tegobe, proljev i povraćanje. "U nekima od njih mogu se brzo razviti i po život opasne bakterije kao što su listerija, brucela, salmonela i E. coli, koje mogu biti smrtonosne".

1. Mlijeko:  "Prema osnivaču tvrtke Nutrition and Co, mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta nakon isteka roka valjanosti mogu sadržavati bakterije poput listerije monocytogenes koja može uzrokovati teške bolesti, a osobito je opasna za trudnice, starije osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom", kaže Brodell.

2. Sir: Baš kao mlijeko i sir; osobito mekane sorte kao što je npr. brie; nakon isteka roka valjanosti može postati prilično opasan. "Čim mu prođe rok trebalo bi ga baciti", rekla je Brodell, "jer može uzrokovati teške bolesti, osobito kod osjetljivijih osoba poput gore nabrojanih skupina".

3. Piletina: "Bez obzira je li sirova ili kuhana, perad je vrlo osjetljiva na razvoj bakterija, osobito salmonele, E. coli i Campylobacter, a rizično je i drugo sirovo meso", kaže stručnjakinja i dodaje da konzumacija te hrane nakon isteka roka može povećati rizik od trovanja hranom, pa ju je najbolje baciti u kantu za smeće.

4. Jaja: "Kako stare, zaštitna barijera jaja koja se zove kutikula se smanjuje, čineći ih osjetljivijima na prodor raznih bakterija, uključujući salmonelu. "Da bismo bili sigurni, najbolje ih je konzumirati prije isteka roka upotrebe., a kad on istekne treba ih baciti", napominje Brodell.

5. Šunka: Šunka i drugi pakirani suhomesnati proizvodi također mogu nakon isteka preporučenog roka uzrokovati razne bolesti jer su prilično skloni bakterijskoj kontaminaciji.

6. Svježe voće: Svježe voće također može biti štetno ako se konzumira nakon isteka roka trajanja, a isto vrijedi i za zapakirane salate i povrće, za koje stručnjaci predlažu da izbjegavate nakon što prođe datum naveden kod "upotrijebiti do". "Ova hrana ima veliki rizik od bakterijske kontaminacije i može podržati rast patogena kao što su salmonela ili listerija", rekao je Janaed.

7. Mliječne formule za bebe: "Tu se treba strogo pridržavati roka upotrebe jer su proizvodi posebno dizajnirani za dojenčad, koja je i najosjetljivija na proizvode u kojima su se razvile bakterije", zaključuje dijetetičarka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?