Dok traje kriza vlasti

DF-ovi ministri 
"u ostavci" vladaju važnim resorima

14.09.2015.
u 06:15

Sadašnje stanje ne doprinosi provedbi reformi jer Vlada kao cjelina ima ograničen uvid u 
rad tri ministarstva

Ministri iz Demokratske fronte (DF) koji su podnijeli ostavke i dalje obavljaju ministarske poslove, a aktivno sudjeluju i u radu Vlade podnoseći materijale i predlažući točke dnevnog reda. Iako iz ove stranke uporno ponavljaju kako su u oporbi, činjenica je da je troje njihovih ministara itekako aktivno u vlasti, baš kao i dopredsjednik Federacije iz iste stranke Milan Dunović.

Konzumacija vlasti

Dopredsjednik Vlade i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar rada i socijalne skrbi Milan Mandilović i ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat, uredno dolaze na posao, potpisuju odluke i zapravo rade sve što i drugi ministri. Čak su pojedini DF-ovi ministri prednjačili i po zapošljavanju suradnika. Jedina razlika u odnosu na ostale federalne ministre je što DF-ovi članovi fizički ne nazoče sjednicama Vlade, a i to je očito više poštovanje naputaka stranke, nego što je njihova osobna odluka.

Međutim, u cjelini gledano, njihovo ponašanje potvrđuje da DF itekako konzumira vlast u Federaciji i tako će očito biti sve dok federalna Vlada ne bude rekonstruirana. Kada će se i kako to dogoditi, zavisi od političkih, odnosno međustranačkih pregovora, ali i dobre volje dopredsjednika Federacije iz DF-a Milana Dunovića. On je otvoreno poručio kako će odluka o blokadi imenovanja novih ministara zavisiti od broja potpisa zastupnika, ali i njihove stranačke pripadnosti. Eventualna odluka predsjednika Federacije Marinka Čavare da prihvati ostavke troje DF-ovih ministara sama po sebi neće riješiti problem. Naprotiv, moglo bi situaciju dodatno zakomplicirati jer bi onda četiri ministarska mjesta bila upražnjena. Nema dvojbe da bi onda DF, ali i neke druge stranke, požurio dovesti u pitanje legitimitet Vlade nazivajući je "krnjom" i slično. Sadašnje stanje svakako ne doprinosi uspješnoj provedbi reformi jer Vlada kao cjelina ima ograničen uvid u rad tri ministarstva i bukvalno je stvar dobre volje DF-ovih ministara koliko će ovi važni resori biti "otvoreni" prema ostatku Vlade.

Oporba ili vlast

Zanimljivo je da ni čelništvo DF-a više ne inzistira na prihvaćanju ponuđenih ostavki, a prestali su i javni pozivi iz vrha ove stranke da im se nađe zamjena. Očito je, dakle, da DF-u odgovara što duže zadržati kontrolu nad određenim resorima u Federaciji, ali da se pri tome javno eksponira kao oporbena stranka. Potvrđuje to i odlučnost da se zadrže pozicije u vlasti na državnoj razini. Pitanje parlamentarne većine na razini FBiH još uvijek nije riješeno.

Činjenica je da je troje DF-ovih ministara itekako aktivno u vlasti, baš kao i dopredsjednik Federacije iz iste stranke Milan Dunović

DF-u odgovara što duže zadržati kontrolu nad određenim resorima u FBiH, ali da se pri tome javno eksponira kao oporbena stranka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije