još bez zakona

Detektivsko djelovanje u FBiH predstavljalo bi kazneno djelo

14.07.2017.
u 14:00

Federacija BiH još uvijek nema zakon o privatnim detektivima. Naime, zakon o privatnim detektivima u Federaciji BiH usvojen je u različitim tekstovima u Parlamentu FBiH te je u tijeku njegovo usuglašavanje preko Povjerenstva koje bi trebao imenovati premijer Vlade FBiH od zastupnika Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH i izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH, piše Večernji list BiH.

Iz RS-a u Federaciju BiH

Podsjećanja radi, prijedlog zakona o privatnim detektivima usvojen je u redovitoj proceduri u prošlom mandatu u domovima Parlamenta FBiH, ali ne u istom tekstu. Zajedničko povjerenstvo za usuglašavanje zakona različito usvojenih u domovima Parlamenta FBiH pokušalo je doći do prijedloga kako bi se riješilo sporna pitanja, međutim, nije uspjelo postići suglasnost među članovima Povjerenstva. Iz tog razloga, a prema tvrdnjama iz Ministarstva unutarnjih poslova FBiH, svako detektivsko djelovanje u FBiH predstavljalo bi kazneno djelo. S druge strane, prema nekim informacijama, pojedine agencije iz RS-a angažirane su u FBiH obaviti detektivski posao jer ih štiti zakon o detektivskoj djelatnosti, a koji nije donesen u većem bh. entitetu. Za razliku od većeg bh. entiteta, u Republici Srpskoj djelatnost osiguranja osoba i imovine, uvjeti za osnivanje gospodarskih društava i javnih poduzeća koja obavljaju poslove osiguranja osoba i imovine, način obavljanja poslova osiguranja osoba i imovine, detektivska djelatnost, način obavljanja detektivskih poslova u obliku detektivskih agencija, prava i obveze privatnih detektiva, kao i nadzor nad njihovim radom, na teritoriju RS-a uređeni je Zakonom o agencijama za osiguranje osoba i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti. Tim zakonom propisani su uvjeti koje osoba mora ispunjavati kako bi obavljala detektivske poslove. Zakonom je propisana procedura stjecanja ovlasti, odnosno propisano je da se zahtjev za izdavanje ovlasti za obavljanje detektivskih poslova podnosi Centru javne sigurnosti prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva uz koji se prilažu dokazi o ispunjavanju uvjeta.

Snimanje i prisluškivanje

Detektivski poslovi obavljaju se kao samostalna djelatnost, fizička osoba navedenu djelatnost upisuje u registar samostalnih djelatnosti na osnovi ovlasti za obavljanje detektivskih poslova, s tim što dva privatna detektiva ili više njih mogu osnovati detektivski ured i on se osniva kao pravna osoba. U pogledu opreme koju privatni detektivi smiju koristiti, zakonom je predviđena negativna formulacija, odnosno privatnom detektivu zabranjeno je pri obavljanju detektivskih poslova upotrebljavati vatreno oružje i druga sredstva prinude, osim u slučajevima osobne zaštite, a zabranjeno im je i koristiti sredstva i naprave za elektronička snimanja ili prisluškivanja, kažu u MUP-u RS-a. Na teritoriju RS-a ovlast za obavljanje poslova privatnog detektiva i odobrenje za početak rada imaju dvije agencije, i to na području CJS Banja Luka Drago Jević, privatni detektiv u Agenciji “Dosije X”, Banja Luka, i na području CJS Bijeljina Sveto Avramović, privatni detektiv u Agenciji “Drina Security”, Milići. Agencija se isključivo bavi detektivskim poslovima. Oni koji traže njihove usluge traže provjeru adresa, ponekad provjeru DNK-a. Međutim, do sada se pokazalo kako je mala zainteresiranost ljudi za njihove usluge. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije