prebacivanje iz Trebinja u Mostar, pa helikopterom u Beograd

Detalji akcije spašavanja bebe iz Trebinja: Život se doslovno održavao na 3 milimetra krvne žile

Foto: Pogled.ba
1/2
04.02.2024.
u 18:51

Dr. Jegdić kaže kako nije bilo teško utvrditi tešku srčanu manu kod djeteta, te otkriva kako se život bebe doslovno održavao na 3 milimetra žile koja bi se vrlo brzo zatvorila i novorođenče bi umrlo.

Priča o prebacivanju tek rođene bebe iz Trebinja u Mostar, a zatim helikopterom u Beograd izazvala je lavinu komentara tijekom vikenda. Herojski poduhvati liječnika da spase život tek rođene bebe barem su nas na trenutak odmaknuli od svih teških, crnih tema koje gledamo, slušamo i čitamo u BiH svaki dan, te nas podsjetili kako se oko nas događaju i pozitivne, velike stvari, piše Pogled.ba.

Idemo iz početka. Kada su liječnici u Trebinju primijetili da nešto ozbiljno nije uredu sa bebom kontaktirali su mostarsku bolnicu kao najbližu adresu gdje mali pacijent može dobiti pomoć. Dežurni na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar je bio dr. Borko Rajić.

-Kada je dijete došlo kod nas saturacija je bila oko 50%. Nakon inicijalne stabilizacije porasla je do 70. Kako smo imali visoku sumnju na srčanu grešku, dogovorili smo se da dr. Vladimir Jegdić, naš dječji kardiolog uradi UZV. Tako je i bilo, te smo u roku od 10 minuta znali da se radi o duktus ovisno mani, da je potrebno održavati duktus prohodnim lijekovima i pripremati dijete na hitnu operaciju. Nakon stabilizacije javili smo se kolegama iz Banja Luke dr. Konjeviću i dr. Zecu, koji su preuzeli koordinaciju sa Helikopterskim servisom RS i za 30-ak minuta imali smo plan. Stupili smo u kontakt i sa Institutom za majku i dete u Beogradu. Dr. Jegdić je poslao snimak UZV. Dogovoreno je da se dijete stabilizirati kroz noć te da se transport uradi ujutro. Najbolja stvar cijele priče je da je komunikacija i koordinacija tekla bez problema i da smo unutar 24 sata dijete dopremili u kardiokirurški centar. Ovdje moram naglasiti kako sustav ne postoji, ali se mi međusobno dobro znamo i to je jako pomoglo da sve prođe besprijekorno. Sada je na osoblju Instituta da odrade najvažniji posao operativno zahvata i da se svi ovog sjećamo sa smijehom - govori za Pogled dr. Rajić.

Život bebe doslovno visio o niti

Njegov kolega dr. Vladimir Jegdić dodaje kako nije bilo teško utvrditi tešku srčanu manu kod djeteta, te otkriva kako se život bebe doslovno održavao na 3 milimetra žile koja bi se vrlo brzo zatvorila i novorođenče bi umrlo.

-Mi smo uz pomoć posebnog lijeka tu žilu proširili te uz svu potporu drugih lijekova i respiratora stabilizirali novorođenče kako bi bez problema moglo podnijeti transport. Novorođenče će se odmah morati operirati prvi put, a kako se radi o izuzetno složenoj srčanoj grešci bit će potrebne joj dvije operacije. Druga s dva mjeseca, a treća nakon druge godine života. Naravno ako bude sve bez komplikacija. Nadam se da će tako i biti - pojašnjava dr. Jegdić.

Na pitanje je li i ova intervencija dio napretka kojeg dječja kardiologija ostvaruje već godinama u Mostaru, dr. Jegdić je dao potvrdan odgovor.

-Uz viziju našeg ravnatelja i veliku potporu menadžmenta naše bolnice još prije Corona pandemije počeli smo s kardiokirurškim operacijama kod djece i uspješno je operirano desetero djece. Trenutno smo u maloj pauzi jer nas je poremetio odlazak našeg kardiokirurga u inozemstvo. Druga velika stvar je početak interventne kardiologije gdje smo unatrag godinu i pol dana preko prepone, dakle, bez rezanja prsnog koša tretirali (zatvorili) 16 srčanih grešaka. Za kraj veljače koja je inače mjesec djece s prirođenim srčanim greškama planiramo još četiri takve procedure. Također je jako važno za istaknuti da nam dolaze djeca, a i odrasli s prirođenim srčanim greškama s prostora cijele Federacije BiH. Sve radimo iz pomoć kolega iz KBC Rijeka, tima invazivne internističke kardiologije naše bolnice i anesteziologa. Meni osobno najdraže je početak fetalne ehokardiografije gdje još u trudnoći detektiramo i liječimo srčane greške u još nerođenog djeteta. Na taj način izbjegnemo sve ovo što se dogodilo s novorođenčetom iz Trebinja gdje nam se sve poklopilo od naše ekipe, kolega iz Banja Luke i lijepog vremena, nego trudnicu pošaljemo na porod u najbolji kardiokirurški centar za tu srčanu grešku. Do sada smo otkrili 16 trudnica sa srčanim problemima kod djeteta. Za proljeće planiramo uvesti dodatne dvije procedure transezofagealni ultrazvuk srca te invazivnu kardiološku obradu. Još prije ovoga počeli smo liječiti hemangiome kod djece i na taj način poštedjeli roditelje odlaska u Zagreb i Split - otkrio je dr. Jegdić za Pogled.

Problem transporta

 

Foto: Pogled.ba
Beba uspješno transportirana u Beograd na operaciju 

 

U nedjelju jutro dežurstvo na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar preuzela je šefica Klinike dr. Marija Novaković Bošnjak. Kaže kako prirođena cijanotična srčana greška ili o ductusu ovisna srčana greška je jedna od dijagnoza koja može u jedinicama intenzivnog liječenja novorođenčadi zaista uzrokovati dramatičan scenarij.

-Novorođenčad po rođenju uglavnom otežano dišu, uznemirena su, poremećenog stanja svijesti, cijanotična i ozbiljno životno ugrožena. Organizam je u stanju globalne hipoksije, a to znači da je nedostatna ponuda kisika tkivima, a kisik je izuzetno važan u metaboličkim procesima organizma. Kod ovakvih srčanih grešaka izmijenjena je struktura, a posljedično tome i dinamika i funkcija srčanog mišića što ima reperkusije najprije na pluća a onda na sve organske sustave. U slučaju da se ovo stanje promptno ne liječi vrlo brzo završava smrću s nemogućnošću reanimacije - pojašnjava naša sugovornica kako bi dobili jasniju sliku u kolikim problema je bio mali pacijent.

-Uz sve ostale potporne mjere po prijemu smo uključili lijek koji bi trebao odgoditi zatvaranje  duktusa ali znali smo da nemamo puno vremena jer je za život u ovom stanju potrebna hitna operativna korekcija greške. Obzirom da se radi o osiguraniku iz RS-a, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „dr Vukan Čupić“ nametnuo se kao najbolje rješenje. U koordinaciji s kolegama s Odjela intenzivnog liječenja djece Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci dogovorili smo i pripremili zahtjevan helikopterski transport novorođenčeta iz Mostara u Beograd. Primopredaju je naš tim obavio u Zračnoj luci u Mostaru. Dr. Nikić, anesteziolog (UKC RS-a) i pilot Helikopterskog servisa RS-a uspješno su predali, dobro zbrinutog i pripremljenog pacijenta u institut gdje će se , vjerujemo uspješno obaviti korekcija prirođene srčane greške - izjavila je dr. Marija Novaković Bošnjak za Pogled.

Sustav ne postoji, ali...

Tako je isključivo velikim angažmanom svih spomenutih liječnika spašen jedan život. Sve bi bilo daleko lakše da postoji sustav koji se aktivira u ovakvim situacijama. Ali njega, nažalost, nema. 

2-2024-02-04-17-06-07-helikopter.jpg

Liječnici iz Mostara, Trebinja, Banja Luke i Beograda pokazali kako sustav treba funkcionirati. Foto: Pogled.ba

 

-Nije ovo prvi veliki podvig našeg tima ali smo ovaj put vjerojatno izazvali posebnu pažnju javnosti radi vrste medicinskog transporta. U Federaciji BiH još nemamo razvijen servis za zračni transport pacijenata. Izuzetno sam zadovoljna i ponosna svojim timom i svime što je učinjeno u našoj Jedinici intenzivnog liječenja. Naša intenzivna jedinica, kao i cijela Klinika za dječje bolesti je dosta napredovala posljednjih godina tako da sad možemo slobodno reći da smo u stanju obaviti najzahtjevnije zadatke i pružiti svu potrebnu pomoć najteže bolesnoj djeci. Moram naglasiti da je medicinski transport radi prirođenih srčanih grešaka izuzetno rijedak posljednjih nekoliko godina, što se naše Klinike tiče, jer smo problem sveli na minimum uvođenjem fetalne ehokardiografije, a to je pretraga kojom se ultrazvučnim pregledom srca fetusa potvrđuju ili isključuju strukturne srčane greške. U slučaju potvrde dijagnoze majka rodilja se upućuje u viši medicinski centar koji je spreman odmah po rođenju uraditi navedeni korekcijski operativni postupak kod novorođenčeta. Na ovaj način pripreme se i roditelji a i novorođenče izbjegne teške, rizične i daleke transporte u prvim danima života. Naravno za ovu metodu važna je dobra komunikacija između ginekologa i pedijatara, posebno kardiologa što je u našoj bolnici također na dobroj razini - zaključuje šefica Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar dr. Marija Novaković Bošnjak. 

 

Foto: Pogled.ba

Lijepo je znati da Mostar i Hercegovina i danas imaju svoje heroje. Želimo im puno mirniji ostatak mjeseca. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije