emocionalni poremećaj

Depresija utječe na izvršavanje obveza i odnos s okolinom

depresija
Foto: Thinkstock
07.04.2017.
u 08:30

Po definiciji depresija je ozbiljan emocionalni poremećaj koji značajno utječe na izvršavanje jednostavnih, svakodnevnih obveza i razvoj problema u odnosima s drugim ljudima, uzrokuje patnju obitelji i dovodi do gubitka radne sposobnosti, a u najgorem slučaju vodi ka samoubojstvu.

U povodu Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen depresiji psiholog Čedo Novaković kazao je za Fenu da se lakše nositi s depresijom koja ima objektivne uzroke (posljedica bolesti, katastrofe, gubitka drage osobe) nego s tzv. reaktivnim depresivnim stanjem koje je sve češće, a u takvo stanje ljudi upadaju jer nisu ostvarili neke od željenih ciljeva i planova ili ih nešto frustrira, nervira ili iritira.

- Reaktivna stanja je mnogo teže liječiti jer su specifična prema karakteru ličnosti koja doživljava takvo stanje. Ima mnogo slučajeva kad osoba subjektivno reagira na neki događaj, onda se povlači od okoline ili od društva ili pribjegava najekstremnijem obliku poput suicida (samoubojstvo) ili neki od oblika samoranjavanja… - naglašava on.  

Po njegovim riječima osobe iz bliže okoline mogu prve primijetiti promjene u ponašanju i pomoći razgovorom ili savjetom ili nagovorom da osoba koja je 'upala' u neku vrstu depresivnog stanja zatraži stručnu pomoć.

Bitno je, kaže, znati da je povlačenje u sebe i/li izbjegavanje kontakata s ljudima iz najbliže okoline ali i ambijenta kojem pripada kontra dobrom zdravlju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije