MENTALNO ZDRAVLJE

Depresija ili anksioznost? Saznajte kako razlikovati dva najčešća mentalna problema

shutterstock
06.10.2021.
u 17:27

U prilogu „Mentalno zdravlje“, koji poklanjamo uz Večernji u subotu 9. listopada, saznajte kako raspoznati razliku između ova dva stanja.

Simptomi depresije i anksioznosti u različitim mjerama ometaju svakodnevni život ljudi. Neki se s njima susreću samo u teškim životnim situacijama, a za druge su ipak češće pojave. Načini na koje se iskazuju ova dva različita stanja su često slični – zato ih neki ljudi ne razlikuju. Depresija i anksioznost često se pojavljuju zajedno, što također otežava diferenciranje. Nekad su čak i uzrok jedno drugom.

Ipak, postoje razlike u simptomima poremećaja koje olakšavaju taj proces. U ovom prilogu ćemo pobliže objasniti koji su simptomi depresije i anksioznosti, kako se mogu manifestirati i kako utječu na pojedince.

Depresiju obično prate tuga, bezvoljnost i gubitak nade, dok su kod anksioznosti najčešći strah i briga. Prisutni su i fizički simptomi poput umora i iscrpljenosti kod depresije, te ubrzano lupanje srca i osjećaj gušenja kod anksioznosti. Ovo su samo neki od načina na koji se pojavljuju.

Važno je znati da se i depresija i anksioznost mogu uspješno liječiti uz stručnu pomoć psihologa ili psihijatra. Iako liječenje za ove poremećaje može biti slično, važno je problemu pristupiti na ispravan način. Terapija je mudra odluka – stručnjaci će vam najbolje pomoći da točno prepoznate s čime se nosite. Traženje pomoći je pružanje ljubavi samom sebi – volite sebe!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?