korona u bih

Delta-soj nije smrtonosniji, ali je problem što se brže širi

09.08.2021.
u 16:45

U BiH konačno ima dovoljno cjepiva protiv koronavirusa, a od 31. srpnja Sarajevska županija organizirala je Dane otvorenih vrata da se bez prethodnih najava cijepe svi oni koji to žele cjepivom AstraZeneca. Međutim, izuzev prvog dana, ozbiljnijih gužvi i nekog većeg zanimanja za cijepljenjem nema. Iako komentari idu u smjeru da se žitelji jednostavno ne žele cijepiti, pa je i ministar zdravstva u Sarajevskoj županiji Haris Vranić ljude nazvao neozbiljnima i neodgovornima, čini se kako i on zaboravlja da su žitelji Sarajeva, ogorčeni i nezadovoljni činjenicom da im država nije osigurala cjepivo, ranije išli u Srbiju gdje se iz BiH mogao cijepiti tko je htio i onda se došlo do brojke od 70 tisuća cijepljenih žitelja BiH u Srbiji, piše Večernji list BiH. 

Cijepljenje u Zetri

Također, i Hrvatska je omogućila cijepljenje građanima BiH pa se i u tu zemlju Europske unije, koja praktički ima sva cjepiva koja su proizvedena, išlo obaviti taj proces. A dok cijepljenje u Zetri ide dalje, i druge županije planiraju dane otvorenih vrata gdje će se žitelji moći cijepiti bez prethodne najave, a uskoro bi trebale, uz veće količine Sinopharma, na raspolaganju biti i veće količine AstraZenece, pola milijuna doza kao donacija Austrije te pola milijuna doza Pfizerova cjepiva iz SAD-a. A dok proces cijepljenja ide dalje, posljednji podaci govore da je u BiH registrirano 56 novozaraženih koronavirusom, dominantno novim delta-sojem, a sreća u nesreći je da nije bilo preminulih. Specijalist genetske medicine i molekularne dijagnostike Rijad Konjhodžić ovih je dana govorio o soju koji se proširio svijetom, a mutirao je u Indiji. Istaknuti bh. stručnjak ističe da delta-soj nije smrtonosniji, ali ima sposobnost brzog širenja. - Ovo nije novi virus i nije smrtonosniji od alfa-soja, ali je točno da se brže širi. Postoje klinički dokazi da se on zbog mutacija na genu, koji kodira za S-protein, jače veže za AC receptore u našem tijelu i zbog toga je zarazniji, ali nemamo klinički dokaz da izaziva težu kliničku sliku - kazao je za Avaz Konjhodžić i barem malo olakšao bh. građanima koji su proteklih mjeseci itekako propatili i zbog samog koronavirusa i zbog stresa koji im je prouzročio.

Kapitulacija na proljeće

Ova je zemlja po smrtnosti od koronavirusa, nažalost, bila pri vrhu svjetskih zemalja po broju stanovnika. U ovom ljetnom razdoblju situacija se smirila, a stručnjak Konjhodžić navodi da je ovo što se sada događa sastavni dio pandemije i nije ništa što se nije očekivalo. Također, istaknuo je i ono što je u cijeloj priči dobro, a to je da nema ozbiljnijih mutacija. - Nama je čak ovaj virus vrlo blagonaklon što se tiče mutiranja. Evo, već godinu i pol je u optjecaju i mi još nemamo ozbiljnijih mutacija. Delta-soj će, vjerojatno, postati dominantan i do kraja ovog mjeseca potpuno će zamijeniti alfa-soj. Razlog za to je što je već sada delta-sojem zaraženo više od pola pozitivnih osoba u BiH - naveo je Konjhodžić i dodaje kako je to dokaz njegova brzog širenja. Iako je primijećeno da se delta-soj širi i među cijepljenima, dobra stvar je to što izaziva značajno manje i lakše simptome te je i to jasan pokazatelj da su cjepiva učinkovita. Konjhodžić poziva na odgovornost i upozorava da pandemija nije završena samo zato što se sada može ići u kafiće. - Pandemija traje od dvije do pet godina. Nadam se da ćemo mi, zbog imunizacije, ući u kategoriju od dvije godine, pod uvjetom da ne dobijemo neki teži oblik u neko dogledno vrijeme. Nadam se, iskreno, da će iduća godina biti završna. Treba znati da se ne može završiti brže nego što obično pandemije traju - ističe Konjhodžić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije