u Washingtonu

Delegacija PSBiH na godišnjem sastanku Parlamentarne mreže Svjetske banke i MMF

sastanak
06.10.2016.
u 16:01

 Zamjenik predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić i predsjedatelj Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma PSBiH Predrag Kožul sudjelovali su na Godišnjem sastanku Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je danas završen u Washingtonu. 

Tijekom dvodnevnog zasjedanja, koje je bilo podijeljeno u deset sesija, članovi parlamenata razmijenili su mišljenja s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a, te aktivno sudjelovali u razvijanju programa i politika obje institucije.

Raspravljalo se o aktualnim pitanjima od značaja za svjetsku ekonomiju, financijsku stabilnost, kao i o smanjenju siromaštva u zemljama u razvoju. Govorilo se i o rizicima koji utiču na financijsku stabilnost svjetske ekonomije, uzimajući u obzir činjenicu da ona ne zavisi samo od jedne države ili određenih političkih tijela, već je uslovljena njihovom međusobnom povezanošću.

Rečeno je da primjer izlaska Velike Britanije iz Europske unije (EU) predstavlja pokazatelj o tome kako se u vrlo kratkom vremenskom razdoblju uzrokuje ekonomska nestabilnost, te upozoreno na to da je potpuno pogrešno mišljenje lidera država da se određeni financijski problemi mogu riješiti unutar njihovih granica, ne uzimajući u obzir dešavanja u ostalim zemljama svijeta.

Kao jedan od ključnih izazova za stvaranje prosperitetne globalne ekonomije označena je i borba protiv korupcije, u kojoj, kako je kazano, članovi parlamenata, kao predstavnici najviših zakonodavnih institucija, imaju najveću odgovornost. 

Klimatske promjene i izbjeglička kriza koje podrazumijevaju enormne ekonomske troškove takođe su rizici koji utiču na financijsku stabilnost svjetske ekonomije, rečeno je tijekom dvodnevnog sastanka u Washingtonu, na kojem je zaključeno da Svjetska banka naporno radi na smanjenju posljedica izbjegličke krize uspostavljanjem specijalnih ekonomskih zona koje bi unaprijedile proces zapošljavanja izbjeglica iz zemalja zahvaćenih krizom. S tim u vezi, upozoreno je na to da je više od 85 posto izbjeglica  smješteno u izbjegličke kampove u nekoj od zemalja u razvoju, te naglašeno da upravo te zemlje treba snažno podržati kako bi se uspješno nosile s tim problemom.

Na sastanku se mogla čuti i pozitivna vijest da postoji određeni oporavak na polju globalne ekonomije, iako još uvijek slab i manji od onog koji je očekivan u MMF-u. Ekonomski oporavak, upozoreno je, podložan je mnogim rizicima koji su se proteklih mjeseci znatno povećali. Osim izlaska Velike Britanije iz EU i pada funte, jedan od rizika uslovljen je i padom kineske ekonomije, što se očituje i u još nekoliko zemalja. Rizikom se smatra i pad cijena roba, posebno u zemljama bogatim naftom i zemljama u kojima znatan izvor ekonomskog napretka čini upravo pronalazak i prerada prirodnih dobara, čija cijena je u konstantnom padu. 

Na skupu parlamentaraca i predstavnika Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu posebno je naglašena uloga parlamenata u postizanju financijske discipline i stabilnosti u zemljama partnerima Svjetske banke i MMF-a, kao i potreba buduće međuparlamentarne suradnje s ciljem rješavanja globalnih društvenih i ekonomskih problema, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?