dodijeljene 23 stipendije

Del Vechio: Za Hrvatsku je važno da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH

Foto: Fena
1/2
04.06.2018.
u 16:32

Dvadeset troje studenata, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju na sveučilištima u Bosni Hercegovini, potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli stipendija u iznosu od 7.000 kuna (oko 1.850 KM) za 2017./2018. akademsku godinu.

Ugovore o stipendiranju studentima je uručio veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić čestitajući im na ostvarenom uspjehu i poželjevši im da ovu i naredne godine uspješno završe.

U obraćanju studentima veleposlanik je pojasnio da zapravo Vlada Hrvatske potpisuje ugovore o stipendiranju, a to se čini iz više razloga od kojih je jedan taj što je Ustavom Hrvatske definirana ustavna kategorija brige za Hrvate izvan domovine.

- Za državu Hrvatsku je važno da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH jer je to hrvatski nacionalni interes, a da bi se to realiziralo, jer to nije lako u političkim ili ekonomskom smislu, Vlada Hrvatske pomaže u oblasti zdravstva, obrazovanja te očuvanja kulturne baštine Hrvata u BiH - kazao je veleposlanik. 

Ipak napomenuo je da se to odnosi na kulturu sva tri naroda, ali u toj zajedničkoj kulturi, ocijenio je, vrlo visok je postotak onoga što je doprinos ukupnoj kulturnoj baštini BiH.

Naglasio je i da ovi mladi ljudi postaju vlasnici procesa koji će realizirati ove ciljeve jer će oni za pet do deset godina upravljati ovom zemljom te kreirati i realizirati ciljeve BiH koja je zemlja i Hrvata i Srba i Bošnjaka.

Načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić poručio je da su studenti budućnost obitelji zajednice Hrvata u BiH te je dodao da stipendija treba biti poticaj za stjecanje znanja i vještina kojima će moći unaprijediti opće dobro zajednice u kojoj žive.

- To će doprinijeti da Hrvati kao konstitutivan narod u BiH opstanu i napreduju te budu, kao što su i do sada bili, predvodnici kvalitetnih procesa u BiH - naglasio je Magdić.

Iznio je i podatak da nikada nije bilo više prijavljenih stipendista te da se ove godine prijavilo njih 2.377, do čega je 1.900 onih koji studiraju u BiH, dodajući da je ovo četvrta godina od kako se dodjeljuju stipendije za studente u BiH.

Na osnovu provedenog natječaja za dodjelu stipendija Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 502 stipendije za ovu akademsku godinu, od čega je 101 stipendija dodijeljena u za studij u Hrvatskoj i 401 za stipendiranje za studiranja u BiH.

Od ove godine putem on-line obrasca bila je omogućena prijava na natječaj, a razrađeni su dodatno socijalno-ekonomski kriteriji uz osnovni kriterij uspjeha prosjeka ocjena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?