MICT

Danas pravomoćna presuda Šešelju: Može ostati na slobodi ili u zatvor na 28 godina

11.04.2018.
u 09:33

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izreći će pravomoćnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po žalbi haškog tužiteljstva na prvostupanjsku presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom je 31. ožujka 2016. oslobođen odgovornosti za progon i druge zločine počinjene na području Hrvatski, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata početkom 1990-ih. 

Podsjetimo, čelnik srpskih radikala 2016. prvostupanjskom presudom oslobođen je krivnje u svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.  Raspravno vijeće haškog suda u presudi je zaključilo da nije dokazano postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Miloševićem i da je plan stvaranja velike Srbije bio tek politički projekt. Šešeljeve ratnohuškačke govore nazvali su podizanjem morala vojnicima, prenosi 24sata.hr. 

Šešelj je još 2014. godine pušten iz Haaga na privremenu slobodu kako bi se liječio od raka. Međutim kada se pohvalio da se uspio izliječiti, nitko ga nije ni pokušao vratiti u pritvor. Šešelj je uvjeren da će sud danas potvrditi prvostupanjsku presudu prema kojoj on nije ratni zločinac.

Šešelj je u studenom 2014. ignorirao žalbeni postupak poručujući da "ima pametnijeg posla", nije nazočio žalbenoj raspravi, a predstojeća pravomoćna presuda ga "ne zanima".

Šešelj se nije žalio na oslobađajuću prvostupanjsku presudu, te on neće biti u Haagu. uz to, poručio je da ne namjerava pratiti izricanje drugostupanjske presude. Njega će zastupati odvjetnica po službenoj dužnosti, koja je ovlaštena samo za kontrolu proceduralnog postupka, dakle proceduralnih prava optuženog.

Tužiteljstvo je u žalbi tražilo 28 godina zatvora za Šešelja ili ukidanje presude i vraćanje svega na ponovno postupanje. 

Tužiteljstvo smatra da prvostupanjskom presudom nije zadovoljena pravda, jer je sud u prvostupanjskoj presudi u potpunosti izbjegao obrazložiti dokaze po kojima oslobađa Šešelja. Također, tužiteljstvo smatra da je sud počinio ne samo tešku pogrešku u primjeni prava, već i u činjeničnom opisu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?