Čavara na summitu u Istanbulu

Riješiti uzroke ratova i terorizma ili ćemo se teško izboriti s posljedicama

cavara u istanbulu
06.04.2016.
u 13:37

Upravo zbog činjenice da su ekonomski razvitak i politička stabilnost u uskoj sprezi i koheziji, uz ekonomske potencijale naše suradnje veoma je važna i suradnja u rješavanju sigurnosnih izazova, rekao je Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je na 19. Euroazijskom ekonomskom summitu u Istanbulu u organizaciji Fondacije „Marmara Group“. 

U ceremoniji otvaranja summita, Marinko Čavara govorio je u dijelu obraćanja predsjednika država na temu „Ekonomski most puta svile; Ekonomija, energija, prisilna migracija i terorizam“. 

„Zemlje EU i Jugoistočne Europe, kao i država Turska, naš uvaženi domaćin, se susreću s globalnim izazovima – prisilnim migracijama i terorizmom. Uzroci navedenih izazova su kompleksni, kao i pronalazak adekvatnog rješenja za njih. Jedno od mogućih dugoročnih rješenja ne leži samo u mirovnim pregovorima nego i u jačanju gospodarstva i civilnog društva zemalja zahvaćenih ratom i prisilnim migracijama.

Globalna suradnja i na polju jačanja i promoviranja ljudskih prava i sloboda može biti odgovor u suzbijanju radikalnih pogleda koji svoj izraz pronalaze u terorizmu. Najmanje jedan dio odgovora na mnogobrojne globalne izazove koji su vezani za ekonomiju, energetiku, prisilne migracije i terorizam, možemo pronaći u suradnji zemalja u zaustavljanju svih sukoba i usmjeravanju svih snaga na borbu za boljitak čitavog čovječanstva. Naše djelovanje trebamo usmjeriti kako da riješimo uzroke ratova i terorizma, jer ukoliko ih ne riješimo, teško ćemo se izboriti s posljedicama.

U tom smjeru moraju svi djelovati, a potencijala za suradnju između europskih zemalja, zemalja Jugoistočne Europe i Turske, ima mnogo. To najbolje pokazuje suradnja Europe i Turske u rješavanju migrantske krize. 

Međutim , svi zajedno moramo ići korak dalje . Rješenje je tamo gdje je nastao rat i tamo odakle je krenuo izbjeglica ili migrant. Bez zaustavljanja ratova na Bliskom istoku nema ni zaustavljanja izbjeglica i migranata, jer u svako drugom slučaju nastaju drugi problemi koje će biti teže riješiti.

Upravo zbog činjenice da su ekonomski razvitak i politička stabilnost u uskoj sprezi i koheziji, uz ekonomske potencijale naše suradnje veoma je važna i suradnja u rješavanju sigurnosnih izazova.“, istaknuo je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Predsjednika Federacije BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije