30 godina od stradanja

Cvitanović: Križančevo Selo najveće stratište hrvatskog naroda u BiH

24.12.2023.
u 15:29

Cvitanović je dao izjavio u kojoj stoji kako je Križančevo Selo najveće stratište hrvatskog naroda u BiH, uz mnoga druga mjesta koja nikada nisu istražena i počinitelji tih najgnusnijih ratnih zločina nikada nisu procesuirani i privedeni licu pravde.

U subotu se navršilo 30 godina od stradanja 64 hrvatska vojnika i civila u Križančevom Selu i tim povodom izaslanstvo HDZ-a 1990 na čelu sa predsjednikom općinskog odbora Vitez Bojanom Vidovićem te predsjednikom ŽO HDZ 1990 Antom Bilićem je položilo cvijeće i zapalilo svijeće za stradale.

Samo u jednom danu ubijena su 64 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a među njima žene i nenaoružane starije osobe. Zločin se dogodio u vrijeme dolaska humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu", stoji u priopćenju HDZ-a 1990. 

Za zločin u Križančevu Selu 2019. godine podignuta je optužnica protiv osmorice nekadašnjih pripadnika i zapovjednika Armije BiH. Suđenje u ovom procesu još uvijek traje.

Povodom obljetnice obilježavanja stradanja 64 hrvatska vojnika i civila u Križančevom Selu, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je dao izjavio u kojoj stoji kako je Križančevo Selo najveće stratište hrvatskog naroda u BiH, uz mnoga druga mjesta koja nikada nisu istražena i počinitelji tih najgnusnijih ratnih zločina nikada nisu procesuirani i privedeni licu pravde.

"Vesele me napori domaćih pravosudnih tijela koja su ipak napravila stanoviti iskorak u istraživanju i procesuiranju ovog zločina ali po svemu sudeći ipak nedovoljno. Iako su sami predstavnici političkog i vojnog rukovodstva bošnjačkog naroda godinama pokušavali slučaj Križančevo Selo predstaviti kao čistu vojničku pobjedu, sud je utvrdio postojanje ratnog zločina i za to je prvostupanjski osudio jednog počinitelja dok su ostali oslobođeni", podsjetio je u izjavi Cvitanović.

 Kako je ustvrdio, rasvjetljavanje zločina u Križančevu Selu put je obrani načela istine o tome što se to događalo u Križančevom Selu i Lašvanskoj dolini za vrijeme sukoba ARBiH i HVO-a, zadovoljština za obitelji žrtava koje poslije 30 godina imaju pravo na to ali i prilika da na novim osnovama gradimo suživot na ovim prostorima.

"Samo istina i kažnjavanje počinitelja može biti prilika za takve odnose. Vjerujem kako će to biti slučaj i ovdje u Križančevu Selu i u Buhinim Kućama i na Osmici ali i u Bugojnu i drugim mjestima", navodi se u izjavi predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije