Radioaktivno zračenje u BiH

Čuvajte se detektora dima, rendgena, raznih mjerača, radioaktivnih gromobrana…

21.08.2016.
u 10:00

Na prostoru BiH nalazi se ukupno 1299 rendgenskih uređaja, od čega ih je u upotrebi 1028, dok se 271 ne koristi. Iako ovo predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine, iz Regulacijske agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH objašnjavaju kako je to rezultat intenzivnijeg inspekcijskoga nadzora u prošloj godini, kao i činjenice da je bio povećan broj autorizacija kroz postupak njihove obnove.

Obustavljaju usluge

Također, ovakav rad Agencije utjecao je na ažuriranje podataka u državnom registru. Nadalje, u 2015. nastavljen je trend obustave usluga u kojima se koriste izvori ionizirajućeg zračenja, što je također doprinijelo povećanju broja uređaja koji se više ne koriste.

Osim ovih, u BiH se nalazi ukupno 837 zatvorenih radioaktivnih izvora i uređaja koji sadrže zatvorene izvore, ne računajući radioaktivne detektore dima koji se ubrajaju u skupinu predmeta te upotrebe i za njih ne postoji precizna evidencija, ali je poznato kako ih je u prošlosti instalirano oko 30.000. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?