projekt Elona Muska

Čudnu svjetlost koja je sinoć uznemirila građane BiH i Hrvatske moći će se vidjeti i večeras

Hrvatski astronomski savez
21.08.2022.
u 18:41

-Starlinkove ćemo vidjeti i večeras od 21.48 do 21.50, a kretat će se iz smjera sjeverozapada prema jugozapadu i bit će prilično nisko nad horizontom te će biti u nešto široj formaciji nego sinoć, objavljeno je.

Građane diljem Hrvatske, ali i dijelova BiH sinoć je uznemirila svjetlost koja se pojavila na nebu, a Hrvatski astronomski savez objavio je kako je riječ o Starlinku, odnosno projektu Elona Muska. 

Radi se o projektu koji zaobilazi izgradnju infrastrukture poput kabela i stupova, kako bi internetske usluge postale dostupne i na udaljenim područjima. Hrvatski astronomski savez objavio je kako će Starlink moći vidjeti i večeras.

-Starlinkove ćemo vidjeti i večeras od 21.48 do 21.50, a kretat će se iz smjera sjeverozapada prema jugozapadu i bit će prilično nisko nad horizontom te će biti u nešto široj formaciji nego sinoć. Pogledajte kartu prolaska za orbitu jednog od 53 satelita- stoji u objavi. 

-Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi Starlink sateliti tvrtke SpaceX gospodina Elona Muska koji služe pružaju usluge globalnog Interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu - objavili su na Facebook stranici saveza sinoć uz fotografiju neba.

StarLink će biti vidljiv i u dijelovima BiH gdje nije oblačno vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?