konferencija

Čubrilović: Nova strategija EU perspektiva za zapadni Balkan

23.02.2018.
u 13:37

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović istakao je danas da je RS, kao sastavni dio Bosne i Hercegovine, u potpunosti je opredijeljena da zajedno sa Federacijom Bosne i Hercegovine, i organima i institucijama na razini Bosne i Hercegovine ostvaruje europske integracije kao svoje strateško opredjeljenje.

Na konferenciji u Banjoj Luci o temi "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna suradnja s ciljem bržeg procesa europskih integracija", koja je u tijeku u Banjoj Luci, Čubrilović je istakao da nova strategija Europske unije o zapadnom Balkanu pruža jasniju perspektivu za te zemlje, ali i ukazuje na brojne izazove i teškoće u integracijskim procesima.

- Bosna i Hercegovina, uz pomoć Unije, treba ubrzati procese kako bi njeno zaostajanje u integracijama bilo što kraće. Važno je da zemlje zapadnog Balkana prije punopravnog članstva u Europskoj uniji, riješe otvorena pitanja koja bez aktivnije pomoći Unije nije moguće učiniti. Međudržavni i nacionalni odnosi na zapadnom Balkanu se prožimaju i za stabilnost regije nužno je riješiti i jedne i druge sporove - ukazao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Ističući da je vladavina prava jedan od osnovnih temelja svih uspješnih demokratskih društava, dodao je da taj princip podrazumijeva sveobuhvatne i radikalne promjene u društvu i državi prvenstveno, s ciljem poštivanja Ustava i zakona.

- Nezavisnost pravosuđa, suzbijanje korupcije, ostvarivanje ljudskih sloboda i prava nije moguće bez ustavnosti i zakonitosti. U pretpristupnoj fazi, neophodno je nastaviti sa reformama na osnovu vladavine prava, ali cjelovita realizacija ovih reformi moguća je tek zatvaranjem pregovaračkih poglavlja. Stoga, vladavina prava ostaje kao trajni princip u svim fazama europskih integracija - naveo je Čubrilović.

Dodao je i da bi bilo veoma korisno da zemlje zapadnog Balkana djeluju zajedno kao svojevrsna "mala Europa“, i da, na osnovu kompromisa i međusobnog uvažavanja, rješavaju otvorena pitanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?