akcija pomoći

Crveni križ u BiH prikuplja novčanih sredstava za pomoć stanovništvu Ukrajine

11.03.2022.
u 17:20

Pozivaju sve institucije države BiH, FBiH, RS, Brčko Distrikta BiH, sve županije, gradove i općine, kompanije i javnost da doniraju sredstva na račun Crvenog križa

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojom strukturom, Crvenim križom Federacije BiH, Crvenim krstom RS i Crvenim križem Brčko distrikta BiH pokrenulo je akciju solidarnosti i prikupljanje novčanih sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Društvo Crvenog križa BiH je prije deset dana aktiviralo jedinstveni humanitarni broj 17023 čijim pozivom građani doniraju dvije KM. Sredstva se mogu uplatiti i putem žiro računa DCKBiH broj 140-101-00258863-26, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina - priopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Pozivaju sve institucije države Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH, sve županije, gradove i općine, kompanije i javnost da doniraju sredstva na račun Crvenog križa. Također, pozivaju i druge nevladine i karitativne organizacije da im se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Također, ukoliko određene medicinske ustanove izraze namjeru prikupljanja medicinske pomoći, apeliraju da prvo kontaktiraju sjedište Društva Crvenog križa BiH i nadležna ministarstva zdravstva kako bi se izvršila koordinacija sa ostalim komponentama Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). 

Sve poduzete aktivnosti su u skladu s preporukama Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, najveće globalne humanitarne mreže koja trenutno koordinira humanitarnu akciju za ugroženo stanovništvo Ukrajine - navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije