Crnadak i Lajčák

Crnadak: Za krupnije ustavne zahvate male su šanse

crnadak
21.11.2016.
u 14:45

Ministar Crnadak je kazao kako je Daytonski sporazum minimum zajedničkih interesa svih u BiH

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčák je izjavio novinarima danas u Sarajevu da je 'Dayton jedini ustavni okvir koji imamo u Bosni i Hercegovini'.

- Nitko neće da nameće neki drugi. Međutim, ako tražite moje mišljenje, 20 godina nakon zaustavljanja rata mi bismo trebali biti u nekoj drugoj priči i imati ustav i ustavni okvir koji omogućava bolju funkcionalnost države, naravno uz poštivanje fundamentalnih principa - kazao je Lajčák.

Po njegovim riječima, trebali bismo imati ustavni okvir koji pomaže BiH da ide prema europskoj perspektivi.

- Ali još jednom, BiH je suverena zemlja i to mora biti odluka vaša, unutarnja. EU je tu da pomogne - kazao je Lajčák.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao kako je Daytonski sporazum minimum zajedničkih interesa svih u BiH.

- Što god radili dalje to moramo imati na umu, a to znači da bilo kakva izmjena, bilo kakva promjena mora biti unutarnji dogovor. Uvijek je dobro čuti da su nam spremni iz Bruxellesa pomoći, ali i isto tako moramo znati da ne mogu taj posao uraditi za nas - smatra Crnadak.

Po njegovim riječima, ono što je izvjesno jeste da ćemo morati primijeniti odluku 'Sejdić-Finci', a za neke krupnije ustavne zahvate u ovom trenutku misli da su male šanse.

Na novinarsko pitanje o stavljanju BiH na „crnu listu“, Crnadak je odgovorio kako je točno da naše banke imaju određene probleme zbog toga kada je u pitanju međunarodni platni promet.

- Ali radi se o stvarima koje se mogu brzo izmijeniti jer smo mi većinu stvari oko toga napravili. Ostale su još manje korekcije određenih zakona kada su u pitanju sankcije za krivično djelo pranja novca - kazao je ministar Crnadak, dodajući da se nada da će brzo i to završiti i da će nakon toga BiH biti skinuta s liste zemalja s kojima se otežano radi kada je u pitanju međunarodni platni promet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?