Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak u Ankari održao sastanke sa visokim službenicima Republike Turske

sastanak
08.11.2016.
u 19:00

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, tijekom posjeta Ankari, danas se  sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom.

Ministar Crnadak je informirao ministra Çavuşoğlua o trenutnim političkim dešavanjima u BiH i aktualnostima na vanjsko-političkom planu. Upoznao ga je sa napretkom koji BiH ostvaruje na europskom putu i izazovima koji stoje na tom putu. Istaknuo je da su uz europske integracije, ekonomski razvitak, vladavina prava i provedba socioekonomskih reformi prioritet rada aktualnog Vijeća ministara.

Istaknuo je da je pred Bosnom i Hercegovinom pozitivno razdoblje u kojem se vrše pripreme za odgovaranje na pitanja iz Upitnika Europske komisije, koji se očekuje u BiH 9. prosinca. Zahvalio je i na kontinuiranoj potpori koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka integraciji u Europsku uniju, kao i suradnji sa NATO-om.

Tijekom susreta istaknuto je da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski što rezultira čestim sastancima i velikim brojem potpisanim bilateralnim sporazuma, ali i da ima još prostora za unapređenje ekonomske suradnje. Istaknut je značaj obnavljanja Trilateralne ekonomske komisije za ekonomsku i trgovinsku suradnju BiH, Turske i Srbije.

Ministar Crnadak je naglasio da je u prošloj godini zabilježen značajan rast vanjskotrgovinske razmjene BiH i Turske, prije svega izvoza BiH u Tursku. Dodao je da, iako je Turska visoko na listi zemalja koje investiraju u BiH, ipak postoje mogućnosti za veći obim investicija iz Turske i ukazao na pogodnosti investiranja u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku, turizam, obrazovanje, zdravstvo i prehrambenu industriju u BiH.

Ministar Crnadak je još jedanput turskom kolegi izrazio žaljene žaljenje zbog ljudskih žrtava do kojih je došlo tijekom neuspjelog pokušaja vojnog puča, u noći s 15. na 16. srpanj 2016. godine, kao i žaljenje i osudu zbog serije terorističkih napada koji su posljednjih mjeseci uz velike žrtve potresli Tursku.

Ministar Crnadak i ministar Çavuşoğlu su nakon sastanka održali zajedničku konferenciju za medije.

Tijekom posjeta Ankari ministra Crnatka je primio i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, a održani su sastanci i sa premijerom Binali Yıldırımom, potpredsjednicom Velike narodne skupštine Ayşe Nur Bahçekapılı, predsjednikom Unije privrednih komora Rifatom Hisarcıklıoğluom i direktorom Turske agencije za međunarodnu suradnju (TIKA) Serdarom Camom.

Ministar Crnadak je također položio vijence na grob utemeljitelja moderne turske države Kemala Ataturka i na mjesto bombardiranja tijekom srpanjskog pokušaja državnog puča, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.            

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?