Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak: U 2017. fokus ostaje na europskim integracijama i regionalnoj suradnji

as
29.12.2016.
u 15:30

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je, put BiH prema Europskoj uniji, jednom od rijetkih stvari u kojima su pripadnici svih njenih naroda jedinstveni.

- I RS i FBiH, i Hrvati, i Srbi i Bošnjaci na tom putu su napravili najveći prodor od kad je počeo proces integracija - kazao je.

Na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija Crnadak je danas podsjetio da su, podnošenje i prihvaćanje aplikacije i započinjanje nove faze s dolaskom Upitnika 9. prosinca, tri krupna koraka i „dovode nas u vrijeme u kojem zaista treba da pokažemo da li samo imamo lijepu priču o EU ili smo stvarno spremni da radimo“.

Ponovio je svoju inicijativu da početkom ožujka iduće godine, tri mjeseca nakon dolaska Upitnika, bude održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i vlada RS i FBiH na kojoj bi bio urađen presjek dotad urađenog na popunjavanju Upitnika i presjek eventualnih političkih pitanja koja ostaju otvorena, a sve zarad najefikasnijeg i najkorisnijeg djelovanja na europskom putu.

- I mi kao institucija, dosta smo uradili na tome. Imali smo posebnu aktivnost usmjerenu upravo na države članice EU. Svim našim DKP-ima (koji pokrivaju države članice EU) zadano je da ulože dodatni napor i najsnažnije afirmiraju sve ono što ovdje radimo dobro i u direktnoj komunikaciji s vladama tih država obezbijede pozitivne ishode koje smo imali tijekom ove godine -  naglasio je.               

Spomenuo je i predsjedavanje BiH Centralno europskom inicijativom što je ocijenjeno kao dobro odrađen posao te izdvojio organiziranje ministarske konferencije kao dijela za koji je bilo zaduženo ministarstvo koje on predvodi.

Za 2017. kaže da fokus ostaje na europskim integracijama i na regionalnoj suradnji te spominje tri susjeda „koji su tu i sad kad koračamo prema EU, bit će tu dok god taj put bude trajao i kad uđemo u EU i dalje će biti tu“.

- Namjera nam je (Ministarstva i struktura koja je na vlasti u državi) i želja da tu suradnju dodatno razvijamo, a tamo gdje su bile poteškoće pokušamo popraviti i vratiti gdje treba da budu - istaknuo je.

S tim u vezi pozdravio je najavu iz Beograda o posjeti Tomislava Nikolića Sarajevu, u veljači iduće godine te je okarakterizirao kao nagovještaj boljih dana u odnosima dviju država.

- Uvjeren sam da ćemo, ako napravimo dobar posao u trouglu BiH, Srbija i Hrvatska, doprinijeti stabilnosti i prosperitetu ne samo u tim državama nego i u cijeloj regiji  - istaknuo je.              

Ministar Crnadak iskoristio je novogodišnji prijem, u zgradi Ministarstva vanjskih poslova BiH, i da zahvali za suradnju u ovoj i izrazi nadu da će biti još i bolja u idućoj godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije