ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak: Potrebna maksimalna angažiranost

 Igor Crnadak
20.11.2016.
u 09:59

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je, govoreći o upitniku europske komisije koji bi 9. prosinca trebao biti dostavljen Bosni i Hercegovini, izjavio da je samo dobijanje kataloga pitanja vrlo važno i predstavlja još jedan korak u europskim integracijama.

Međutim, napominje da "moramo biti svjesni da je pred nama sada veliki posao". Ističe da će ovo morati da mobilizira sve institucije i unutar institucija da probudi maksimalnu ozbiljnost i angažiranost.

- U Ministarstvu vanjskih poslova smo formirali jedan poseban tim koji radi samo to. Apeliram sada na sve institucije na koje se odnose pitanja iz upitnika da to shvate maksimalno ozbiljno - kazao je Feni ministar Crnadak.

Ističe da će tu biti i velikih kadrovskih potreba i velikih financijskih potreba, "jer ako pogledate, mi ćemo morati desetine ili možda stotine tisuća stranica da prevedemo".

- Morat ćemo da vršimo praktično svakodnevnu koordinaciju  institucija, jer malo koje pitanje je takvo da možete da odgovorite sa da ili ne, ili da odgovorite s jednom, dvije ili tri rečenice. Prema tome, veliki posao, ali što budemo bolje odgovorili na pitanja imat ćemo manje onih, kako ih zovu, 'follow up' pitanja, ili ponovnih pitanja i bit će nam kraći put do dobijanja mišljenja Europske komisije nakon toga - naglašava Crnadak.

Upitan da li su, po njegovom mišljenju, institucije koje će biti uključene u proces odgovaranja na pitanja spremne za taj posao, ministar Crnadak je kazao da mu je teško generalno ocijeniti jesu li spremne ili nisu.

Nada se da su svjesni koliki je posao, "pa i oni koji možda nisu u ovom trenutku spremni sa svim svojim kapacitetima da će biti u stanju da te kapacitete stvore u idućih mjesecima i daju odgovore na ta pitanja".

- Mislim da ćemo imati podjednako poteškoće i u nekom političkom kao i u tehničkom smislu, ali ako je iskreno opredjeljenje svih nas u ovome da se predamo europskom putu i da to radimo na jedan iskren način, mislim da ćemo riješiti sve to - zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u izjavi za Fenu.       

Europski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn će 9. prosinca predati predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću upitnik s više od 3.000 pitanja. 

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Europsko vijeće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije