vrijede do 24. rujna

Crna Gora pooštrila mjere

10.09.2021.
u 12:33

Vlada Crne Gore usvojila je nove mjere u borbi protiv virusa korona, koje stupaju na snagu sutra i važit će do 24. rujna.

U okviru nacionalne digitalne Covid potvrde više se neće priznavati status djelomičnog cijepljenja, a ulazak u Crnu Goru, za punoljetne crnogorske državljane i strance sa prijavljenim boravkom, od 14. septembra moguć je samo ukoliko je ispunjen jedan od uvjeta iz Nacionalne digitalne Covid potvrde, piše Srna. 

Nacionalna digitalna Covid potvrda bit će valjana samo ako osoba ispunjava jedan od propisanih uvjeta - da je prošlo 14 dana od druge doze za cijepljenja koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije cijepljenjem koja se daje u jednoj dozi.

Jedan od uvjeta je da osoba posjeduje negativan PCR test na Covid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, te da posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 časova.

Od utorka, 14. rujna, ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica državljani Crne Gore i stranci ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta.

"Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uvjeta se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice", rekla je na konferenciji za novinare ministrica zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

U Crnu Goru bezuvjetno ulaze osobe mlađe od 18 godina /crnogorski državljani i stranci/.

Svadbama i ostalim privatnim prostorima, te sportskim događajima u zatvorenom prostoru, kako je navela, moguće je da okupljanje do 100 ljudi uz ispunjavanje jednog od uvjeta iz Covid potvrde.

"Broj prisutnih u baštama nije ograničen, ali svi gosti i zaposleni moraju isputnjavati jedan od propisanih uvjeta Covid certifikata. Glazba uživo unutar zatvorenih objekata je zabranjena", dodala je ona.

Bojovićeva je rekla da su se zdravstvene vlasti opredijelile da prednost daju imunizaciju, umjesto policijskog sata na teritoriji države.

Ona je na konferenciji za novinare jutros u Podgorici rekla da ne bi dolazilo do izmjene mjera da su se poštovale važeće epidemiološke mjere.

"Ohrabrujući trenutak je da je u Crnoj Gori 45 posto punoljetnih građana cijepilo bar prvom dozom, ali taj postotak mora Biti značajno bolji", istaknula je Borovinić Bojović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije