Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čović se obratio predsjednici i zastupnicima Bundestaga: prijedlog rezolucije postao instrument radikalnih krugova u BiH

04. lipnja 2022. u 16:04 1 komentara 1176 prikaza
dragan čović

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović pismom se obratio predsjednici Bundestaga Bärbel Bas te zastupnicima u Bundestagu povodom prijedloga rezolucije frakcija SPD-a, FDP-a i Zelenih pod naslovom: „Podržati Bosnu i Hercegovinu na putu prema boljoj budućnosti“.

Čović je u pismu pozdravio interes Njemačke kao jedne od najvažnijih partnerskih zemalja i istaknute članice Europske unije za trenutnu političku situaciju i potporu Bosni i Hercegovini na putu prema EU i NATO-u. Čović je podsjetio na postojeći sigurnosni kontekst, kao i na užase rata u Bosni i Hercegovini te je istaknuo solidarnost s patnjom ukrajinskoga naroda koji se nalazi pod brutalnom ruskom agresijom.

U pismu je Čović ocijenio kako je, bez obzira na dobre namjere pojedinih njemačkih predstavnika, prijedlog rezolucije postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u Bosni i Hercegovini koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao
najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, ali i manjinama poput Židova i Roma. Podsjetio je na učestale napade na hrvatske simbole i spomenike te katoličke crkve i groblja.

Naveo je kako se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmjene Ustava i izbornoga zakonodavstva čime bi se implementirale odluke Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda kako bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, mogli
kandidirati na političkim funkcijama, kao i za sprječavanje inženjeringa prema kojemu većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Naglasio je kako je Hrvatima u cilju cjelovita, stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina u okrilju EU i NATO-a naspram neustavnog unitarizma i separatizma. Tim putem je odbacio i ad hominem napade, pozivajući njemačke dužnosnike na suradnju u izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će se poštivati Ustav i jačati vladavina prava.