Inicijativa

Čović predlaže prihvaćanje radne definicije antisemitizma u BiH

28.06.2022.
u 13:28

Inicijativa bi se trebala dostaviti u Dom naroda posljednjeg dana Čovićeva predsjedanja gornjim domom, a cilj je spriječiti iskazivanje ili djelovanje prema Židovima i državi Izrael

Upravo kako je to obećao višegodišnjem izraelskom čelniku te izvjesnom ponovnom premijeru Benjaminu Netanyahu tijekom nedavnog posjeta Izraelu, čelnik HNS-a BiH Dragan Čović odlučio je kao posljednju inicijativu na mjestu predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH uputiti onu kojom predlaže da ovaj gornji dom državnog parlamenta usvoji zaključak o prihvaćanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust, piše Večernji list BiH. Kako doznaje Večernjak, ova inicijativa danas će biti dostavljena u proceduru ovoga parlamentarnoga doma.

Na udaru i država Izrael

U objašnjenju inicijative Čović je naveo kako je Međunarodni savez za sjećanje na holokaust tijekom 2016. godine usvojio radnu definiciju antisemitizma, koju je u istovjetnom obliku i pojašnjenju usvojila 31 država članica Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust. Tako se definira kako se antisemitizam pojmovno određuje kao "određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima." U praksi to znači i da takve manifestacije mogu biti usmjerene i protiv Države Izraela, koja se smatra židovskim kolektivitetom. Međutim, kritiziranje Države Izraela slično onomu kakvo se upućuje bilo kojoj drugoj državi ne može se smatrati antisemitizmom. U antisemitskim napadima često se optužuje Židove za urotu u cilju da se našteti čovječanstvu i često se koriste kako bi se Židove optužilo zbog toga "što stvari idu loše." Antisemitizam se iskazuje u govoru, pisanju, slikovnim oblicima i djelima, a koristi se pogrešno postavljenim stereotipima, kao i negativnim karakternim obilježjima. Objašnjava se kako se često antisemitizam provlači u javnome životu, medijima, školama, radnim sredinama te vjerskome životu poput pozivanja, pomaganja ili opravdavanja ubijanja ili ugrožavanja Židova, stvaranja stereotipnih optužbi protiv Židova te optuživanja Židova kao naroda da su odgovorni za stvarna ili izmišljena nedjela, zatim osporavanje činjenice, razmjera, mehanizama ili organiziranosti genocida nad židovskim narodom koji su počinili nacionalsocijalistička Njemačka i njezini saveznici tijekom Drugoga svjetskoga rata (holokaust). Uz to se Židovi optužuju kao narod ili Izrael kao država da izmišljaju ili preuveličavaju razmjere holokausta. Antisemitizmom se smatra i korištenje simbola i slika koji se povezuju s klasičnim antisemitizmom (primjerice tvrdnje da su Židovi ubili Isusa ili optužbe za ritualna ubojstva). Antisemitsko djelovanje smatra se kaznenim djelom bilo da je u pitanju poricanje holokausta ili dijeljenje antisemitskih tiskovina, kao i napadi na ljude ili imovinu - kao što su zgrade, škole, mjesta molitve i groblja - koji su izabrani zato što su židovski ili se smatra da su židovski ili su na bilo koji način povezani sa Židovima. U toj inicijativi Čović je naveo kako je potaknuo njezino donošenje nakon nedavnog posjeta Državi Izrael gdje je kao predsjedatelj Doma naroda PS BiH održao niz službenih susreta s najvišim izraelskim dužnosnicima, predsjednikom Izvršnog odbora Svjetske cionističke organizacije te posjetio Yad Vashem - Svjetski centar sjećanja na holokaust.

Zatrti sjeme zla

- Vjerujem da prihvaćanje navedene definicije antisemitizma može značajno doprinijeti prepoznavanju i utvrđivanju slučajeva antisemitizma te potaknuti primjenu i provođenje zakona koji se odnose na antisemitizam u BiH. Također, usvajanjem navedene definicije potiče se unaprjeđenje shvaćanja cjelokupne bh. javnosti o tome kako se antisemitizam manifestira u 21. stoljeću, a u cilju borbe protiv rasizma i ksenofobije i potrebe za dostojanstvenim sjećanjem na žrtve holokausta - naveo je Čović kako stoji u prijedlogu ovoga dokumenta. On je u prigodi nedavnog posjeta memorijalnome kompleksu Yad Vashemu u Jeruzalemu sudjelovao na ceremoniji i položio vijence u Domu sjećanja u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu. - Ovo sjeme zla nikada više ne smije niknuti i zato moramo odgovorno raditi na suzbijanju neznanja i mržnje - rekao je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?