New York-

Čović se sastao s Obamom, poslao poruku BiH u borbi protiv ISIL-a

covic
Foto: VL FOTO
1/3
29.09.2015.
u 11:09

Tijekom susreta s Ban Ki-Moonom razgovarano je o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i stanju u regiji po pitanju izbjeglica

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović se tijekom boravka u New Yorkunazočio summitu kojeg je organizirao predsjednik SAD-a Barack Obama o borbi protiv ISIL-a i nasilnog terorizma. Bila je to prilika za susret i predsjednikom Obamom. Predsjedatelj Čović je poslao poruku iz BiH svim sudonicima summita i dao podršku borbi protiv ISIL-a i terorizma. Čović se sastao i s glavnim tajnikom UN-a Ban-Ki Moonom, te se upisao u knjigu gostiju u zgradi Ujedinjenih naroda. Tijekom susreta razgovarano je o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i stanju u regiji po pitanju izbjeglica. 

Predsjedatelj Čović je zahvalio glavnom tajniku za sveukupan angažman UN-ovih agencija na pružanju pomoći stanovništvu u poplavama pogođenim područjima, kao i za napore koje Ujedinjeni narodi ulažu radi otklanjanja posljedica poplava. Razgovarano je i o zajedničkim projektima u okviru specijaliziranih agencija Ujedinjenih naroda.

Čović se kratko susreo i s predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom. Razgovarano je o aktivnostima BiH na putu ka Europskoj uniji, te je iskazano zadovoljstvo zbog pozitivnih pomaka na tom putu. Izražena je potpora Rumunjske daljnjim aktivnostima BiH, s ciljem približavanja Europskoj uniji.

Čović je nazočio otvaranju Glavne debate 70. zasjedanja Glavne skupštine UN-a te prijmu koji je tim povodom organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama. Predsjedatelj Čović bio je gost i na svečanom ručku u čast voditelja država, koji je priredio glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH sastao se s generalom Davidom H. Petraeusom, predsjednikom KKR Global Institute, koji je sastavni dio vodeće svjetske investicijske tvrtke KKR. Ova tvrtka, sa više od 40 godina iskustva u ovom poslu, upravlja ulaganjima u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara. Trenutačno investira u više od 80 tvrtki širom svijeta a u  BiH je, zajedno sa Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), uložila oko 50 milijuna američkih dolara. 

Predsjedatelj Čović je istaknuo brojne mogućnosti ulaganja u BiH, te je iskazao potporu svim investicijskim projektima koji za cilj imaju poboljšanje uvjeta života građana BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentara 1

Avatar varešak
varešak
12:41 30.09.2015.

Ikakva korist od toga ? Bit će Martin u Zagreb, Martin iz Zafreba.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije