Čović ustvrdio:

Vlada bez Hrvata je osuđena na propast

covic
Foto: Večernji list
09.05.2015.
u 01:09

– Moramo riješiti male probleme koji su danas simbolični, a sutra mogu biti ogromni, kaže Čović

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BIH i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bio je gost večerašnjeg Dnevnika TV1.

Govorio je o razlozima neprisustvovanja ministra HDZ BiH jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, donošenju odluka bez hrvatskih ministara, imenovanjima u javnim poduzećima, jesu li Vlada FBiH i koalicija u krizi, te kojeg od partnera smatra odgovornim.

Na upit zašto ministri HDZ BiH jučer nisu prisustvovali sjednici Vlade Federacije BIH, Čović je kazao da nisu jednostavno više dozvolili da se tim kalkulira.

– Opredijeljeni do kraja da pokrenemo sve odnose u FBiH, prije svega kroz izvršnu vlast, dogovorili smo vrlo jasne prioritete i nema nikakvog razloga da neko van tog kruga dan prije ili dva, tri sata prije sjednice Vlade mijenja koncept, dnevne redove Vlade, itd. Dok god se to ne provede kolegijalnom načinu rada, imati ćemo ovakav problem i poteškoće. Ako netko misli da na ovakav način može slati poruke, na dobrom je putu da uništi sve procese u BiH. Ja sugeriram da se što prije sjedne za stol, dogovara i provede sve ono što smo u prethodnoj fazi dogovorili kada je u pitanju funkcioniranje izvršne vlasti, kazao je Čović.

Smatra da su svi odgovorni za krizu u vlasti, te ne želi nikoga izdvajati, jer svi imaju jednaku odgovornost.

– Svi smo mi odgovorni, nikoga neću izdvojiti na poseban način, mada je ovaj trenutak zgodan za tako uraditi, ali svi moramo biti jednako ozbiljni i odgovorni, jer svi nemamo jednaku odgovornost i ozbiljnost. Zna se kako po zakonu funkcionira izvršna vlast u BiH, znamo kako to izgleda po Ustavu i jednostavno to moramo na takav način provoditi. Ostalo je previše posla ispred nas. Ono što sam ja rekao u nekoliko sastanaka sa kolegama iz SDA, prije svega smo se sa njima dogovorili i zato se osvrćem na ovaj način, a to sam rekao i gospodinu Izetbegoviću u našem večerašnjem razgovoru –  kako ne bismo smjeli krenuti putem bez povratka. Ono što smo zajedno sjedili i dogovarali, ima da se provede. Uopće više neću biti sklon da sjedim na takvim sastancima. Na daljim sastancima sjedit će naši nositelji vlasti u ime stranke na razini FBiH, znači gospodin Čavara, kao predsjednik, gospođa Miličević kao dopremijerka, odnosno ministrica, te svi naši ministri, jer ne vidim nijedne svrhe da sjedimo i dogovaramo, a to ne provodimo. To je prošlo vrijeme kada je u pitanju HDZ BiH.

Na upit ostane li na snazi Uredba prema kojoj su imenovanja u nadležnosti resornih ministarstava, na čemu insistira DF, može li se dogoditi da HDZ-ov ministar prometa i komunikacija Denis Lasić imenuje uprave u dva telekom operatera, zračnim lukama, Cestama i Autocestama, Željeznicama, BH Airlinesu i tako dalje, Čović je kazao da to nije način rada i neće tome pribjeći.

– Zato i nismo željeli participirati na ovaj način, nego provesti ono što smo se dogovorili. Je li je to uredba ili bez uredbe, bitno je da provedemo ono što smo se dogovorili. To možemo uraditi na jedan ili na drugi način. Najvažniji je odnos povjerenja. Ne može nitko više nikoga prevariti kroz djelovanje izvršne vlasti, kroz Vladu FBiH. To je poruka premijeru i svima onima koji su se uključili u takve kalkulacije. Ako dolazite na sastanak, razgovaramo i dogovorimo se, onda imate obavezu to i provesti. Ne želim zloupotrijebiti vaše vrijeme niti bilo koga povrijediti na bilo koji način, možda je period uhodavanja u pitanju, ali je vrlo jasna poruka – ne može se bez hrvatskog naroda, ne može se bez hrvatskih ministara u Vladi FBiH odlučivati. Bez obzira koji su resori u pitanju, Vlada donosi odluke. Ministri imaju ogromna zaduženja, posebno neki koji pokrivaju teške resore, ali to je razlog više da budu kolege i međusobno se dopunjavaju. Odluke na Vladi treba donositi konsenzusom, ako je to ikako moguće, onda će to biti vlada, onda će to biti povjerenje. Na početku je krenulo dosta loše i to je odraz krize iz koje se mora izaći ili vrlo jasno kazati da to ne funkcionira, tvrdi predsjednik HDZ-a BiH.

Kazao je da se i ranije događalo da Vlada zasjeda bez hrvatskih ministara.

– Događalo se to i prije, zadnjih 15 godina više puta. To je katastrofalna poruka, katastrofalna pogreška premijera što je to dozvolio. Stoga i njemu i svim drugima u Vladi šaljem poruku da to nije način rada. Naravno, da to može tako, ali je odmah osuđeno na propast. Treba znati što su posljedice takvih odluka, bez obzira o kakvim se odlukama radi, napominje Čović.

– Moramo riješiti male probleme koji su danas simbolični, a sutra mogu biti ogromni, kaže Čović.

– Uvjeren sam da ako to Vlada shvati, ako njeni članovi od premijera pa nadalje shvate da moraju kolegijalno surađivati, onda se sa teškim problemima možemo nositi. Ako se nastavi na ovakav način, još ću jednom ponoviti, to je uzaludan posao, on je odmah propao i ne treba ni razmišljati o ozbiljnijim problemima ako nismo u stanju da prethodna pitanja, koja smo definirali kao prethodna u našim zajedničkim dogovaranjima, prije svega u odnosu HDZ BiH i SDA, riješimo. Trebalo je potrošiti jednu sjednicu Vlade u zadnjih mjesec dana i to sve završiti, a danas se baviti izuzetno zahtjevnim problemima, socijalnim i ekonomskim, kojih je puna FBiH. Ako netko još vjeruje da to može na način kako je to urađeno na protekloj sjednici Vlade FBiH, gdje nisu bili prisutni predstavnici HDZ BiH, vrlo odgovorno ću kazati da Vlada bolje da odmah prestane sa radom i otkažemo naše dogovore koje smo ponudili javnosti, te vrlo jasno priznamo da smo u krizi iz koje ne znamo izaći, zaključio je Čović.

Komentara 1

CO
cope
17:26 09.05.2015.

Svi ste vi vec odavno na putu bez povratka,odnosno na kraju puta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije