IZAZOVI KORONAVIRUSA

Čović: Kriza nas je zbližila, puno dinamičnije komuniciramo

18.04.2020.
u 08:10

Vrijeme koronavirusa, koje je postavilo brojne izazove pred gotovo sve društvene, ali i političke procese u državi, na poseban način reflektira se i na funkcioniranje političkih stranaka koje u ovom izazovom trenutku moraju tražiti drugačije oblike djelovanja na terenu, poštivajući sve mjere fizičkog distanciranja ljudstva.

Prednosti tehnologija

S obzirom na to da je stranka živ organizam koji zahtijeva vertikalnu, ali i horizontalnu komunikaciju u realnom vremenu, nove tehnologije postale su zapravo alat broj 1 koji im omogućuje neometano djelovanje.

Na primjeru Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine vidljivo je koliko dobro izgrađena infrastruktura i otvorenost ka korištenju novih, drugačijih oblika komunikacije preko društvenih mreža, koje omogućuju prijenos i slike i zvuka, znači u kriznim vremenima. Predsjedništvo HDZ-a BiH u potpunosti je prešlo na online platformu tijekom održavanja sjednica, čime se ne gubi zapravo ništa u komunikacijskom kanalu, a dobiva mnogo u kontekstu zdravstvene sigurnosti.

Online sjednice rezultiraju produktivnim zaključcima koji se bez mnogo smetnji onda realiziraju na nižim organizacijskim dijelovima stranke koji idu u smjeru podržavanja, pa i napretka, u funkcioniranju stranačkih tijela, dok se druge odluke i poruke vrlo lako, preko online platforme, prenose partnerima u vlasti na svim razinama, kao i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Preko online platforme održavaju se i sastanci s dužnosnicima HDZ-a BiH koji su zastupljeni u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na različitim razinama.

Dokaz tomu je činjenica kako je aktivnim zalaganjem u vrijeme krize postignut veoma značajan cilj od kojega će korist imati svi od Bihaća do Goražda, od Orašja do Neuma.

Naime, djelovanjem, i to uglavnom online, uspjelo se u naumu da se svih deset županija uvrsti u raspodjelu novca od Međunarodnog monetarnog fonda, a što je ključno u vremenu kada upravo županije na svojim leđima nose većinu gospodarskog tereta. Preko online sjednice HDZ BiH poziva na potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta, županijskih i nižih razina vlasti kao odgovor svim zadaćama u skladu s nadležnostima propisanima zakonima i Ustavom. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naveo je kako je situacija s koronavirusom zapravo dovela do toga da se unutar stranke neke stvari u potpunosti korigiraju, odnosno da se izmijeni koncept rada. Misli kako neće ostati samo na tomu dok su u posebnom režimu, već da će to biti, u značajnoj mjeri, jedan prihvatljiv pristup u radu.

“Mene je ona samoizolacija od 15 dana doma natjerala da malo drugačije postavim stvari i mi danas formalno funkcioniramo. Sutra imamo videosjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH, danas smo imali koordinaciju svih županijskih predsjednika vlada i kriznih stožera. U ponedjeljak ujutro imamo koordinaciju dužnosnika s federalne razine vlasti, u srijedu koordinaciju svih državnih dužnosnika HDZ-a BiH, a u utorak je sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima, predsjednicima Hrvata iz HNS-a”, naglasio je Čović kazavši kako je to koncept svakodnevne koordinacije kako bi ono što je politička aktivnost funkcioniralo.

Idućeg tjedna bit će dosta aktivnosti na federalnoj razini oko usvajanja zakona te je Čović stoga naglasio vrijednost i važnost održavanja ovakvih online sastanaka s predstavnicima stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

“Nemamo pomanjkanja, a videokonferencija s dobrim linkom omogućuje da u jednoj opuštenom ozračju možemo kazati sve što bismo rekli u izravnom kontaktu, što znači da nismo pretjerano zakinuti za tu izravnu komunikaciju. Puno smo učinkovitiji jer možemo češće razgovarati i sada je načelno dogovor da jednom tjedno imamo videokonferencije na svim razinama. Izuzetno smo intenzivirali aktivnosti”, istaknuo je Čović. Na ovim konferencijama dominiraju teme koronavirusa, ali i gospodarstva i socijalne situacije, tako da je onaj politički dio djelovanja možda pao u drugi plan. No, Čović je izrazito zadovoljan dinamikom rada stranke, kao i novim načinom komunikacije. Ipak, praksa obilaska terena odvija se kao i do sada; Čović podsjeća kako je bio u Posavskoj županiji, prije toga u središnjoj Bosni i Hercegbosanskoj županiji, a u idućim danima ide u obilazak Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije.

Razgovori sa strankama

Kada je riječ o suradnji s drugim akterima u BiH, ali i izvan granica, Čović navodi kako su gotovo svakodnevni online kontakti s dužnosnicima Hrvatske, Europske unije, EPP-a, kao i stranaka u BiH, poput SDA, SNSD-a i SBB-a, a preko novih tehnologija razgovaralo se i razgovara s brojnim veleposlanicima u Bosni i Hercegovini.

“Rekao bih kako je ovo danas puno dinamičnija mogućnost kada je u pitanju broj kontakata nego kada smo imali redovito, normalno funkcioniranje. Kada ovo sve stane, a vjerujem da će se do sredine svibnja mnoge stvari liberalizirati ako budemo držali koronavirus na ovoj razini i da nema ekspanzije te da idemo k smanjenju, održavanje videokonferencija bit će praksa”, poručio je Čović.

U kontekstu rezultata ovakvog načina rada, Čović je podsjetio na ispravak nepravednog odnosa prema nižim razinama vlasti kroz transfere iz federalnog proračuna, potvrdivši kako će se inzistirati, u dogovoru s predstavnicima federalne Vlade, da se taj transfer poveća, a što nema veze s koronavirusom. Tu je i dogovor prema kojemu su županije uključene u raspodjelu sredstava od MMF-a, uz zaključak kako takav pristup mora vrijediti i kada su u pitanju i druge međunarodne financijske institucije.

“Mislim kako ćemo osigurati dovoljno sredstava da županije, u skladu s nadležnosti po Ustavu, kao i općine i gradovi, mogu reagirati i na adekvatan način dati potporu socijalnom aspektu, ali, prije svega, ekonomiji i gospodarstvu”, naveo je Čović.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?